Berlusconi overlevde - så vidt

Your browser doesn't support HTML5 video.

Berlusconi ble sittende
Silvio Berlusconi overlevde så vidt mistillitsvotumet i det italienske underhuset tirsdag, og han blir dermed sittende som statsminister.

Fakta om Berlusconis politiske karriere  
• Mars 1994: Milliardæren og mediemogulen Silvio Berlusconi får sitt gjennombrudd på den politiske arena med partiet Forza Italia, som fyller tomrommet av skandalene rundt de tradisjonelle borgerlige partiene. Berlusconi blir statsminister for første gang.

• Desember 1994: Berlusconi må gå av etter at Umberto Bossi og hans parti Liga Nord trekker seg fra koalisjonsregjeringen. Bossi er i dag en av Berlusconis nærmeste støttespillere


• Mai 2001: Berlusconi gjør comeback som statsminister

• April 2006: Berlusconis koalisjon taper regjeringsmakten knapt

• Januar 2007: Berlusconis kone krever en offentlig unnskyldning etter at han flørter åpenlyst med en valgkampmedarbeider

• April 2008: Berlusconi vinner valget med sitt nye parti Frihetens Folk og blir statsminister for tredje gang

• Mai 2009: Berlusconis kone krever skilsmisse etter at han har bedratt henne med en ung modell

• November 2010: Parlamentspresident Gianfranco Fini varsler at han vil fremme mistillitsforslag mot sin tidligere allierte

• 14. desember: Berlusconi unngår mistillit i Senatet.

Berlusconi fikk støtte fra 314 representanter, mens 311 stemte for mistillitsforslaget.

Tidligere tirsdag unngikk statsministeren mistillit i senatet, der 162 av 308 representanter ga sin støtte til den hardt pressede lederen.

Berlusconi blir dermed sittende, men med støtte fra et syltynt flertall i nasjonalforsamlingen.

Fremtiden til regjeringen er derfor svært usikker.

Overlever det meste

Italias milliardærstatsminister Silvio Berlusconi er en av verdens mest fargerike og kontroversielle politiske ledere.

Den løsmunnede mediemogulen gjorde entré på den politiske scenen i 1994, da han vant valget med sitt ferske parti Forza Italia.

Hans populistiske stil forgudes av en stor del av det italienske folk, mens svært mange andre avskyr ham.

Skandaler og pinlige tabber har hopet seg opp gjennom årene. Hans politiske kløkt, og – ifølge hans fiender – hans kontroll over Italias tre største private TV-kanaler, har likevel gjort at han har overlevd 16 år på toppen i italiensk politikk.

Solgte støvsugere

Han ble født i 1936, i en middelklassefamilie i Milano. Etter jusseksamen arbeidet han som støvsugerselger, og som sanger på et cruiseskip, før han fikk hjelp av direktøren i banken der hans far jobbet til å starte et entreprenørfirma.

Hvorfra han fikk pengene til sitt ambisiøse hagebyprosjekt «Milano to» har derimot aldri blitt klargjort, noe som har gitt næring til ryktene om forbindelser med mafiaen.

I 1978 etablerte Berlusconi holdingselskapet Fininvest, som blant annet eier medieselskapet Mediaset og fotballklubben AC Milan.

Mellom 1996 og 2008 var han ifølge Forbes Italias rikeste mann, men han er nå nede på tredjeplass.

Sex-skandaler

Berlusconi dyrker imaget som latinsk elsker, og det har vært en rekke skandaler rundt hans kjærlighetsliv, som ofte involverer unge kvinner. I fjor krevde hans andre kone Veronica Lario skilsmisse.

Hans første statsministerperiode ble av kort varighet, men han var tilbake i 2001 og ble sittende til 2006, den lengste statsministerperioden i Italia etter andre verdenskrig. Han var tilbake som statsminister allerede i 2008.

Tilhengere gir ham æren for å ha brakt stabilitet til Italia, mens hans motstandere mener hans oppførsel skader landets rykte internasjonalt. Berlusconi har gjentatte ganger vært etterforsket for korrupsjon og misligheter, men han er aldri blitt domfelt