Minst 30 drept i gatekamper i Rio

Tungt væpnet politi patruljerer Jacarezinho-slummen i Rio. Siden søndag har 23 mennesker blitt drept i kamper mellom politiet og narkogjenger. Foto: Sergio Moraes (Reuters/Scanpix) Les mer Lukk

Ytterligere sju personer er blitt drept etter at det brasilianske forsvaret torsdag tok i bruk stridsvogner i de kraftige kampene som pågår mellom politi og narkogjenger i slumområdene i Rio de Janeiro i Brasil.

Til sammen 30 mennesker har dermed mistet livet i gatekampene de siste fem dagene.

– Sju mennesker er drept i aksjonen, og en mengde våpen og narkotika er blitt beslaglagt, sier en talsmann for politiet. Talspersonen kunne ikke si noe om det var kriminelle, tjenestemenn eller tilfeldige vitner som er blitt drept.

Søkte tilflukt

Voldsbølgen i byen startet søndag, og hver dag siden har politiet støtt sammen med gjengmedlemmer.

Stridsvognene har blitt sendt til Vila Cruzeiro hvor gjengene skal ha søkt tilflukt etter å ha blitt tvunget ut av 13 andre favelaer.

Det er første gang siden 2007, da regjeringen lovet å forbedre sikkerheten i favelaene, at stridsvogner er blitt benyttet.

– Vil skape panikk

Da uroen startet søndag, ble en politistasjon angrepet, og flere biler ble stukket i brann. Myndighetene hevder de voldelige opptøyene er en reaksjon på at politiet de siste årene har beveget seg inn i slumområder der narkobaroner tidligere har kunnet regjere fritt.

– Det de vil, er å skape panikk. De vil at samfunnet skal gi seg, men vi kommer ikke til å gi oss, sa guvernør i delstaten Rio de Janeiro Sergio Cabral onsdag.

Politiet hevder de patruljerer flere av slumområdene, men fortsatt finnes det strøk i Rio som er så farlige at politiet ikke tør å gå inn. Over 17.500 politifolk er mobilisert for å slå ned på opptøyene. (©NTB)