Mange land urolige foran nye WikiLeaks-lekkasjer

Julian Assange og WikiLeaks kan komme til å slippe flere sensitive dokumenter.(Foto: Scanpix). Les mer Lukk

En rekke land er i løpet av torsdag blitt orientert av amerikanske diplomater om de nye, varslede WikiLeaks-lekkasjene, også Norge. Diplomatiske rapporter ventes å bli offentliggjort.

Den tredje, store lekkasjen av hemmelige amerikanske dokumenter er varslet å komme fredag.

I Norden har både norske og danske myndigheter bekreftet at de er blitt orientert av amerikanske diplomater torsdag, men uten å gå nærmere inn på innholdet i samtalene.

Norsk UD bekrefter overfor TV 2 at det har vært et møte med amerikanske representanter torsdag.

I Danmark sier dansk UD til avisa Politiken at «utenriksdepartementet er blitt kontaktet av amerikanerne om WikiLeaks kommende offentliggjøring. Vi kan ikke komme nærmere inn på innholdet i samtalen.»

Les også: WikiLeaks varsler nye avsløringer

– Det verste

– Vi forbereder oss på det verste, at offentliggjorte telegrammer vil berøre et stort antall spørsmål og land, sier talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet Philip Crowley til nyhetsbyrået AFP.

– Disse avsløringene kommer til å skape spenninger mellom våre diplomater og våre venner over hele verden, tilføyer Crowley, som påpeker at mye av innholdet refererer til fortrolige samtaler med politikere og privatpersoner.

Telegrammene er meldinger og rapporter som er sendt fra amerikanske ambassader i utlandet til utenriksdepartementet i Washington. De inneholder ofte ting som overhodet ikke var ment for offentligheten. Offentliggjøring kan bli pinlig for både vertslandene og USA.

Les også: WikiLeaks tror de ble overvåket i Norge

Guantanamo-press

I Canada spekulerer flere medier i at det vil komme lekkasjedokumenter om presset USA skal ha lagt på sine allierte for å få dem til å ta imot fanger fra Guantanamo, skriver Jyllands-Posten.

Australske medier skriver at det var USAs utenriksminister Hillary Clinton selv som ringte sin australske kollega Kevin Rudd og orienterte ham om lekkasjesaken. Angivelig frykter man avsløringer av intern australsk regjeringskorrespondanse om holdningen til krigen i Irak.

Tyrkia

I London mener den arabiskspråklige avisen Al Hayat å vite at lekkasjer blant annet vil avsløre at Tyrkia lot innbyggere smugle våpen inn i Irak. Opplysningene skal basere seg på en hemmelig amerikansk militærrapport. Blant annet påstås det at Tyrkia lot irakere smugle bombeutstyr, våpen og ammunisjon over grensen til Irak.

Andre dokumenter skal angivelig vise at USA har levert våpen til den sterkt venstreradikale kurdiske opprørsbevegelsen PKK.

WikiLeaks har ikke selv redegjort for innholdet i dokumentene som vil bli offentliggjort, men har sagt at det blir sju ganger så mange dokumenter som de som ble offentliggjort om Irak-krigen. Det var 400.000, og dermed skulle det i denne omgang ligge an til nær 3 millioner dokumenter. (©NTB)