Sør-Koreas forsvarsminister går av

Sør-Koreas forsvarsminister Kim Tae-young (t.v.) går av etter å ha fått krass kritikk for måten landet reagerte på angrepet fra Nord-Korea. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

Reagerte for sent på angrepet fra Nord-Korea.

Presidentens kontor bekreftet torsdag at forsvarsministeren trekker seg. Opposisjonen har rettet kraftig kritikk mot regjeringen fordi de mener sørkoreanske styrker svarte for sent og svakt da Nord-Korea skjøt granater mot øya Yeonpyeong i Gulehavet tirsdag.

Noen politikere etterlyste luftangrep som svar, men forsvarsministeren mente dette ville øke faren for full krig med atommakten i nord.

Under et sikkerhetsmøte torsdag, ledet av president Lee Myung-bak, besluttet Sør-Korea å sende enda flere styrker nordover, blant annet til fem øyer nær delelinjen.

En flere år gammel plan om å redusere marinestyrkene blir skrapet. Dessuten skal de sørkoreanske kampreglene, som er blitt kritisert for å være for passive, bli gjennomgått.

– Dette vil omfatte ulike nivåer av motangrep, avhengig av hvorvidt angrepene (fra Nord-Korea) er rettet mot sivile eller det militære, opplyser presidentens kontor.

– Kim ga ordren

Sørkoreanske medier hevder at tirsdagens angrep ble utført på direkte ordre fra den øverste nordkoreanske lederen, Kim Jong-il. Han og sønnen Kim Jong-un, som antas å bli hans etterfølger, skal ha besøkt marinebasen det ble skutt fra bare noen timer før angrepet.

Dette ville i så fall gå imot spekulasjonene om at angrepet ble utført på ordre fra en militærkommandant med en egen agenda.

Søndag innledes en felles amerikansk og sørkoreansk militærøvelse i Gulehavet, noe Nord-Korea har advart mot i kraftige ordelag.

– Nord-Korea vil gjennomføre en andre og tredje runde med angrep uten å nøle, dersom krigshissere i Sør-Korea enda en gang provoserer hensynsløst, heter det i en militær kunngjøring, ifølge nyhetsbyrået KCNA.

Sikkerhetsrådet

Russland håper FNs sikkerhetsråd vil kunne komme med en uttalelse om kamphandlingene i løpet av de neste dagene, og at dette vil roe situasjonen, sa utenriksminister Sergej Lavrov torsdag.

Men mange er skeptisk til at rådet vil kunne spille en rolle. Kina, som har vetorett i rådet, virker lite innstilt på å skjerpe tonen overfor Nord-Korea.

Stormakten har ikke villet legge skylden på Nord-Korea etter tirsdagens angrep, der minst fire mennesker ble drept. Men landet sier seg bekymret over Sør-Koreas og USAs kommende militærøvelse.

Kina er det eneste landet som har diplomatiske og økonomiske forbindelser av betydning til det lukkede kommunistregimet. Kina forsyner nordkoreanerne blant annet med sårt tiltrengt drivstoff og matvarer.

Men kinesiske ledere har mange hensyn å ta. Mange mener Nord-Korea, som Beijing har stått bi siden midten av forrige århundre, begynner å bli en litt for stor belastning for Kina, som søker stadig sterkere innflytelse internasjonalt.

Da den sørkoreanske korvetten Cheonan ble senket i mars, angivelig av en nordkoreansk torpedo, ville Kina heller ikke legge skylden på Nord-Korea.

Skjør allianse

Kinesiske analytikere mener forbindelsene til nordkoreanerne er mer skjøre enn mange, særlig i USA, antar.

– Det er en grense for hva Kina kan gjøre. Dersom Kina kutter ut handel og bistand helt, kan Pyongyang bli destabilisert, og Kina risikerer å støte ledelsen fra seg totalt, sier Joseph Cheng, professor i statsvitenskap ved City University i Hongkong.

Kina frykter millioner av flyktninger over grensen og dessuten at USA skal få sterkere fotfeste på Korea-halvøya.

At Nord-Korea også har atomvåpen kompliserer bildet. Derfor kan Kinas strategi være å holde regimet oppe.

Det er også viktig for dem å beholde kontakten fordi Kim, som har nådd en høy alder og er fysisk svekket, antas å gradvis ville overføre makten til en yngre generasjon.At Kinas innflytelse ikke er ubegrenset, ble tydelig i 2006.

Da gjennomførte Nord-Korea en atomprøvesprengning tross bønner fra kinesiske ledere om å la være. En slik ydmykelse ønsker ikke de kinesiske lederne å oppleve igjen.