Vil bruke kremert norsk kvinne i kunsten

Skiens kunstnerstipendiat Shwan Dler Qaradaki vil bruke aske fra en kremert, norsk kvinne for å bidra til en diskusjon om kvinnefrigjøring.

Shwan Dler Qaradaki

– Asken fra en kremert person kan understreke den brutale måten mange kvinner i Midtøsten tar sitt eget liv på. Jeg vil riste litt i kurdiske menn, og vekke dem, sier kunstneren som har kalt sitt prosjekt «Wake up!».

I hans hjemland, det irakiske Kurdistan, er det ikke uvanlig at unge kvinner helt ned i 15-årsalderen, tar livet sitt ved å sette fyr på seg selv. Selvmordet skjer ofte i forbindelse med tvangsgifting, skriver ta.no.

I en undersøkelse foretatt av Norsk Folkehjelp for fire år siden, svarte 20.000 kvinner i de kurdiske områdene på spørsmål om alt fra ekteskap til arbeidsliv. Undersøkelsen viste at vold mot kvinner er utbredt og tvangsekteskap vanlig.

Shwan Dler vil ta et oppgjør med kvinneundertrykkelse, både i Irak og Norge.

– Jeg vil gjerne lage et verk på et monumentalt lerret, med en blanding av kvinnehår og aske som tegn. Arbeidet skal referere til et selvmordsbrev, sier han.

Han vil bruke aske fra en norsk kvinne fordi han gjerne vil flytte debatten mellom kunstneren Marianne Aulie og Helle Vaagland i «Nasjonalgalleriet» til noe viktigere.

– Når kvinnefrigjøring handler om å ta bilde av seg selv, naken foran speilet, har debatten kommet på feil spor i Norge. Også mange fremmedspråklige kvinner i Norge undertrykkes. Det første de bør gjøre, er å kaste hijaben. Det er mange smarte og flinke kvinner i muslimske miljøer. De bør stå fram, mener han. (©NTB)