NATO enige om rakettforsvar

USAs president Barack Obama hilser på Polens president Bronislaw Komorowski under Nato-toppmøtet i Lisboa. Nå har Nato-landene blitt enige om et nytt rakettforsvarssystem. Foto: Reuters / Scanpix. Les mer Lukk

NATOs stats- og regjeringssjefer vedtok fredag kveld forsvarsalliansens nye visjon for de neste ti årene.

– Konseptet er vedtatt. Dette er et historisk vedtak og et viktig dokument, sa statsminister Jens Stoltenberg noen minutter etter at NATO-lederne ble enige om det nye strategiske konseptet.

Ifølge statsministeren la både president Barack Obama og Tysklands statsminister Angela Merkel i innleggene sine vekt på betydningen av et kollektivt forsvar.

– De la vekt på at NATO må leve opp til sin hovedoppgave, nemlig å sikre tryggheten til medlemslandene, sier Stoltenberg.

Les også: NATO-lederne vedtar nytt styringsdokument

Statsministeren fremholdt at det ikke er noen motsetning mellom å være opptatt av sikkerheten for medlemslandene, og det å være engasjert andre steder, som i Afghanistan.

– Nye trusler

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen viser til at NATO står overfor en verden i forandring.

– Det er virkelig et historisk øyeblikk. NATO er et samfunn av fred, sikkerhet og delte verdier man ikke ser maken til, men verden er i forandring, sa han.

– Vi møter nye trusler og utfordringer, og dette strategiske konseptet sørger for at NATO skal være mer effektivt enn noensinne, la han til.

Det var foran toppmøtet usikkert om NATO-lederne ville bli ferdige med diskusjonene om konseptet allerede fredag. Det var derfor lagt inn tid i programmet også lørdag.

Rakettforsvar

Enighet om et rakettforsvar var en viktig del av strategikonseptet som ble vedtatt i Lisboa fredag. Ifølge Barack Obama vil avtalen styrke sikkerheten i NATO-landene. NATO-lederne ble også enige om å be Russland samarbeide om rakettforsvaret.

– Jeg er veldig glad for at vi nå for første gang er blitt enig om å utvikle et rakettforsvar som er sterkt nok til å dekke hele NATOs europeiske område, i tillegg til USA, sa Obama.

Russland viktig

Norge har tidligere uttrykt skepsis til planene om rakettforsvaret. Det er tre grunner til at regjeringen nå har snudd.

– Det ene er at det blir en trinnvis oppbygging. I tillegg skal det være et NATO-basert rakettforsvar, ikke et bilateralt system mellom USA og enkeltland. Og det siste er at det er bred enighet om å utvikle et rakettforsvar i samarbeid med Russland, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Dataangrep

Diskusjonene om rakettforsvaret fortsetter under NATO-toppmøtet fredag kveld og under møtet mellom NATO og Russlands president Dmitrij Medvedev lørdag.

Detaljene om den endelige teksten i det strategiske konseptet var ikke kjent umiddelbart etter vedtaket fredag.

Men i tillegg til rakettforsvar er blant annet en ny strategi for dataangrep og reform av NATOs kommandostruktur essensielle deler av den nye visjonen.

- Viktig møte

Fogh Rasmussen mener møtet er et av de viktigste toppmøtene siden forsvarsalliansen ble opprettet.

Norge har særlig vært opptatt av tre spørsmål i arbeidet med NATOs nye strategiske konseptet.

– Det er tydeliggjøring av det kollektive forsvaret av NATOs kjerneoppgaver, vektleggingen av partnerskap og NATOs samarbeid med Russland, samt NATOs rolle i nedrustning og ikkespredning av atomvåpen, sa statsministeren til norske journalister rett før toppmøtet startet fredag ettermiddag.