Guantanamo-fange frikjent for terrorisme

Ahmed Ghailani er frifunnet for de mest alvorlige anklagene om terrorisme. Tegningen viser 36-åringen i retten i New York. Foto: REUTERS / Christine Cornell / SCANPIX Les mer Lukk

Guantanamo-fangen Ahmed Ghailani risikerer livstid i fengsel, men han er frikjent for anklager om terrorisme. Avgjørelsen beskrives som et nederlag for USAs president Barack Obama.

Den amerikanske regjeringen ønsker at en del av fangene på den beryktede Guantanamo-basen skal dømmes av sivile domstoler.

Ghailani var førstemann ut, men juryen avviste alle unntatt ett av de 286 tiltalepunktene.

Et av aktoratets viktigste vitner fikk ikke lov til å møte i retten, siden vitnet aldri ville ha blitt funnet hvis det ikke var for opplysninger Ghailani kom med da han ble avhørt av etterretningsorganisasjonen CIA. Under avhørene ble han etter alt å dømme utsatt for tortur.

Aktivister fornøyd

Den eneste delen av tiltalen som retten godtok, var påstanden om at 36-åringen fra Tanzania planla å ødelegge amerikansk eiendom ved hjelp av eksplosiver.

Menneskerettsaktivister er fornøyd med onsdagens kjennelse og mener alle fangene på Guantanamo bør dømmes av sivile domstoler.

Republikanske politikere er av en ganske annen oppfatning, og for dem er saken mot Ghailani et bevis for at denne typen saker ikke hører hjemme i det sivile rettsvesenet.

– Jeg vil igjen rette en sterk oppfordring til Obama-regjeringen om å bruke militærtribunaler til å dømme fiendtlige krigere, sier senator Lindsey Graham, som er svært skuffet over kjennelsen til domstolen i New York.

Minst 20 år

Påtalemyndigheten mente Ghailani var skyldig i flere hundre drap, drapsforsøk og terrorisme i forbindelse med bombeaksjonene mot USAs ambassader i Kenya og Tanzania i 1998.

Selv om de fleste anklagene ble avvist, mener en talsperson for påtalemyndigheten at han minst vil bli dømt til 20 års fengsel. Dette er minimumsstraffen for å ha planlagt å ødelegge amerikansk eiendom med sprengstoff. Maksimumsstraffen er fengsel på livstid.

– Naiv gutt

Ghailanis forsvarer beskrev 36-åringen som en naiv gutt som ble lurt av al-Qaida til å kjøpe utstyr som senere ble brukt i bombeaksjonene. Dette ble avvist av aktoratet, som insisterte på at tanzanianeren hadde en mer sentral rolle i planleggingen.

Dommer Lewis Kaplan erklærte at juryen hadde opptrådt rettferdig, avbalansert og uten å la seg påvirker av regjeringens oppfatninger. (©NTB)