Thailand utleverer «Dødens kjøpmann» til USA

En politikolonne med Viktor Bout kjører ut fra Bangkwang-fengselet i den thailandske Nonthaburi-provinsen tirsdag. Foto: REUTERS / Chaiwat Subpransom / SCANPIX Les mer Lukk

En russer som anklages for å ha smuglet våpen til konfliktområder på flere kontinenter, blir utlevert fra Thailand til USA.

Viktor Bout  
* Født 13. januar 1967 i Dusjanbe i Tadsjikistan, den gang en del av Sovjetunionen.

* Etter en karriere i militæret etablerte han seg i 1991 som våpenhandler.

* Har vært aktiv i en rekke krigssoner og skal ha forsynt både regjeringer og opprørsgrupper med våpen.

* Fikk kallenavnet «Dødens kjøpmann» av Storbritannias tidligere utenriksminister Peter Hain.

* Pågrepet i Bangkok i mars 2008 etter å ha blitt lokket i en felle av amerikanske agenter som utga seg for å representere FARC-geriljaen i Colombia. (©NTB)

Viktor Bout, som er blitt kjent som «Dødens kjøpmann» ble tirsdag satt på et fly i Bangkok som så satte kursen mot USA, ifølge en talsmann på flyplassen i Bangkok.

Amerikanerne har lenge forsøkt å få thailandske myndigheter til å utlevere 43-åringen, som ble arrestert i Bangkok i mars 2008. Operasjonen ble ledet av USA som blant annet brukte amerikanske etterretningsagenter som utga seg for å være fra Colombia.

Bout var tidligere jagerflyger i det sovjetiske flyvåpenet. USA mistenker at han siden 1990-tallet har smuglet våpen til diktatorer og krigssoner på flere kontinenter.

Saken har bidratt til en diplomatisk feide mellom USA og Russland, og utleveringen er ventet å nøre opp under Moskvas sinne. Russland insisterer på at Bout skal sendes til hjemlandet.

Russeren sier han er uskyldig og har drevet ordinær fraktvirksomhet. Han snakker minst seks språk og har brukt minst sju ulike navn.

Les også: «Dødens handelsmann» kan gå fri

I USA beskrives han som en av verdens mest travle våpenhandlere. Han anklages for både draps- og terrorplaner og risikerer fengsel på livstid.

Virksomheten hans skal ha holdt liv i konflikter i land som Afghanistan, Angola, Kongo, Liberia, Rwanda, Sierra Leone og Sudan. (©NTB)