Kirketopp ønsker imamutdanning i Norge

- En norsk imamutdanning vil styrke det teologiske miljøet og gi bidrag til samfunnsdebatten i Norge, sier generalsekretæren i Kirkenes Verdensråd Olav Fykse Tveit. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Les mer Lukk

Generalsekretæren i Kirkenes Verdensråd, Olav Fykse Tveit, mener regjeringen må støtte en norsk imamskole.

– Norge går i feil retning dersom regjeringen sier nei til å støtte imamutdanning. Det vil være i strid med en aktiv religionspolitikk. I et integreringsperspektiv må det være langt viktigere at de får sin utdanning i Norge, enn at de reiser utenlands, sier Tveit til Aftenposten.

Som generalsekretær i Kirkenes Verdensråd er han den øverste valgte representant for 560 millioner kristne, fordelt på 349 medlemskirker i 110 land. Mandag snakket han på Kirkemøtet om blant annet menneskerettigheter og religionsfrihet.

Tveit sier at det norske systemet der menighetene får støtte etter antall medlemmer, vekker oppsikt ute i verden. Men denne likhetstanken bør også bety at dersom det gis støtte til presteutdanning, så bør det også gis tilsvarende tilskudd til utdanning av muslimske imamer.

– I tillegg mener jeg at en norsk imamutdanning vil styrke det teologiske miljøet og gi bidrag til samfunnsdebatten i Norge, sier Tveit.

Da et forslag fra Venstre om en felles nordisk imamutdanning ved Universitetet i Oslo ble drøftet i Stortinget fredag, fikk det kun Venstres støtte. Islamsk Råd Norge har også gått mot en slik utdannelse tidligere. (©NTB)

Les også: Venstre foreslår norsk imamskole

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.