Terrormistenkte i Göteborg løslatt

Politiet var godt synlige i Göteborgs gater i helgen. Fire menn ble lørdag pågrepet, mistenkt for å ha forberedt en terroraksjon, og politiet sier de har sikret tekniske bevis. Foto: Bjørn Larsson Rosvall/SCANPIX Les mer Lukk

Søndag kveld var samtlige terrormistenkte i Göteborg løslatt. Politiet erklærte samtidig at terrortrusselen mot byens sentrum er over.

Politiet varsler imidlertid at beredskapen kan forbli høy i flere uker fremover.

– Vi er ikke vant til sånne situasjoner i Sverige og har ingen historikk å vise til. Vi har levd i en trygg verden i veldig lang tid og har nå en virkelighet som vi dessverre må venne oss til, sier pressetalsmann Stefan Gustafsson i politiet i Göteborg.

Tidligere søndag opplyste politiet at de har sikret seg tekniske bevis i forbindelse med ransakelser av de mistenktes boliger. Ellers holder de opplysninger om de mistenkte og eventuelle motiv tett til brystet.

Aftonbladet skriver at de fire mennene som ble pågrepet mistenkt for terrorplanlegging i Göteborg lørdag, er i samme familie.

Nekter skyld

Lørdag kveld ble to av mennene løslatt fra varetekt. En 28 år gammel mann og en 48-årig tobarnsfar ble løslatt søndag kveld på grunn av mangel på bevis.

Alle fire har fortsatt status som mistenkte i saken, som nå er overtatt av den svenske sikkerhetspolitiet Säpo.

48-åringens advokat Ulf Ahlstedt sier til Expressen.se at hans klient nekter for å ha gjort noe galt og at bevisene som ble lagt fram under avhørene er tynne.

– Han er fortvilet og har det naturligvis forferdelig. Han nekter skyld, sier Ahlstedt.

Da politiet slo til mot de fire lørdag morgen, omringet de boligen til 48-åringen og slo inn vinduet før de pågrep mannen. Hans to barn, en 15-åring og en 17-åring, skal ha blitt tvunget ned på gulvet av politiet. Samtidig slo politiet til på ytterligere tre adresser og pågrep to menn. Den fjerde, som ikke var hjemme, ble pågrepet senere på et annet sted.

Dramatisk pågripelse

De fire er mellom 28 og 48 år gamle, fra Syria, er gift og har barn. Mennene skal ha flyttet til Sverige for omkring 20 år siden. To av de fire pågrepne er høyt utdannede, mens de to andre driver egne foretak i servicebransjen.

Pågripelsen blir beskrevet av familien til 48-åringen som dramatisk.

– Jeg sprang ut på balkongen og ropte etter hjelp. Jeg trodde det var rasister så jeg skrek «ring etter politiet», sier kona.

Politiet skal ha rettet våpen mot familiemedlemmene, og de ble nektet å snakke med hverandre. Det var først da familien leste i avisene om bombetrusselen mot Göteborg, at de forsto hva som hadde skjedd. De er overbevist om at politiet har gjort et feilgrep.

– Pappa vil alle vel. Han har ikke gjort dette, sier datteren til den anholdte 48-åringen til Aftonbladet.

– Tips fra utlandet

Pågripelsene skjedde etter at politiet offentliggjorde informasjon om en bombetrussel mot sentrumsområder i Göteborg.

– Trolig har politiet fått tips fra utenlandsk sikkerhetstjeneste, mener sikkerhetsekspert Magnus Ranstorp, professor ved forsvarshøyskolen i Sverige.

Ifølge familiemedlemmer til de fire som ble pågrepet i saken, har politiet stilt spørsmål om deres reiser til hjemlandet Syria. Ifølge Aftonbladets kilder skal mennene under avhør ha fått spørsmål om hva de synes om Mohammed-karikaturene.

Ifølge det svenske sikkerhetspolitiet Säpo påvirker saken ikke vurderingen av trusselnivået i Sverige.

Les også: Bombetrussel i Göteborg