Nye avsløringer av mishandling av pelsdyr

Foto: Nettverk for dyrs frihet & Dyrebeskyttelsen Norge. Les mer Lukk

Pelsdyrnæringen må forklare nye tilfeller av mishandling av pelsdyr når den møter landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) mandag ettermiddag. Den kan bli møtt med nye trusler om at næringen kan bli forbudt dersom forholdene ikke blir bedre.

I sommer og høst har Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet besøkt 40 pelsdyrfarmer fra Agder i sør til Nordland i nord.

Resultatet er tusenvis av bilder og flere timer videodokumentasjon som viser mink og rev med alvorlige skader og sykdommer.

(Vi advarer om svært sterke bilder i linken over)

Revevalp med avspist bein som er blodig. Bilde fra en norsk pelsfarm i 2010. Foto: Nettverk for dyrs frihet & Dyrebeskyttelsen Norge

Søndag viste NRK bilder av dyr med avbitte bein, haler og ører og dyr med bittskader.

– Årets undersøkelser bekrefter at forskriftene som regulerer pelsdyrnæringen ikke klarer å forhindre at dyrene på pelsdyrfarmene lider hver dag, heter det i en pressemelding fra Dyrebeskyttelsen.

Døde minker. Foto: Nettverk for dyrs frihet & Dyrebeskyttelsen Norge.

Det er tredje året på rad at dyrevernere dokumenterer forholdene ved norske pelsdyrgårder. I alt har over 180 gårder blitt inspisert siden våren 2008.

Avviser

Formann Bertran Trane Skadsem i Norsk Pelsdyralslag, interesseorganisasjonen for de om lag 2.500 gårdene som driver med pelsdyr, sier til Dagbladet at pelsdyrnæringen vurderer å anmelde NRK for å ha tatt seg inn på pelsdyrgårdene.

- Bildene beskriver ingen reell situasjonen. Aktivister har tatt seg inn om gårdene om natta og skremt opp dyrene. I tillegg har de filmet i sykeavdelingene på gårdene for å forsterke vrengebildet. Dette er ikke den reelle situasjonen i næringen, sier Skadsem til avisen.

– En hån mot dyrenes behov

En rev med øreskade, fra en pelsgård i Møre og Romsdal, tatt den 4.august i år. Foto: Nettverk for dyrs frihet & Dyrebeskyttelsen Norge.

– Våre undersøkelser viser at forskriftene som regulerer pelsdyrnæringen ikke på noen måte tar hensyn til dyrenes behov. Forskriften er rett og slett en hån mot dyrevelferdsloven, sier Per Arne Tøllefsen fra Nettverk for dyrs frihet.

Når næringen møter Brekk mandag, må den forklare dokumentasjonen om fortsatt dyremishandling.

Næringens svar søndag var beskyldninger mot dyrevernerne for å trenge seg inn på privat eiendom og for å drive korstog mot næringen.

- Følger ikke regler

Mange mink i bur. Foto: Nettverk for dyrs frihet & Dyrebeskyttelsen Norge

For et drøyt år siden sa landbruksministeren at støtten til næringen måtte vurderes dersom forholdene ikke bedret seg. Søndag sa han til NRK at det er trist at noen setter en hel næring i et dårlig lys, men at man ikke kan skjære alle over en kam.

– Inntrykket er at næringen har klart å bedre situasjonen, men at enkelte ikke klarer å følge lover og regler, sier landbruksministeren.

Han sier at Mattilsynet har strammet inn regelverket og at man jobber over et bredt spekter for å få kontroll med næringen.

Ingen er hittil fratatt retten til å holde dyr etter de offentlige tilsynene.

Avviser ikke forbud

Lederen av Stortingets næringskomité, Terje Aasland (Ap), avviser ikke at det kan bli slutt på pelsdyrgårder i Norge dersom næringen ikke tar saken alvorlig.

– Dette er en særdeles alvorlig sak og at pelsdyrnæringen må ta affære umiddelbart og rydde opp. Det er totalt uakseptabelt at slike dyrelidelser faktisk finner sted. Uavhengig av hvor utbredt disse dyrelidelsene er, må dette stoppes umiddelbart, sier han.

Aasland mener at oppdrettere som ikke ivaretar dyrehelse og dyrevelferd på en god måte må få forbud mot dyrehold.

– Jeg forventer at pelsdyrnæringen selv nå bidrar til å luke vekk disse useriøse oppdretterne. Dersom dette ikke skjer, vil det bli naturlig å forby pelsdyroppdrett i Norge, avslutter Aasland.