«Jernkvinnen» klar for å lede Brasil

Dilma Rousseff omtales som jernkvinne for sin tøffe lederstil. Etter mange år i toppjobber i samfunnslivet og politikken, har hun bedt brasilianerne gjøre henne til Brasils president. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

Dilma Rousseff ble håndplukket til å ta over etter Brasils populære president Lula da Silva. Men ikke alle er like begeistret.

– Etter denne store mannen vil Brasil ble styrt av en kvinne, en kvinne som vil føre videre Lulas Brasil, erklærte Rousseff da hun ble lansert som det regjerende Arbeiderpartiets kandidat til presidentvalget.

Da brasilianerne gikk til stemmeurnene søndag, så det ut til at hun fikk rett i sin spådom: 62-åringen vil etter alt å dømme bli landets første kvinnelige president.

Tøff lederstil

Rousseff har aldri før vært på valg, men har lenge vært sentral i landets styre og stell, blant annet som energiminister og i lederjobber i oljeindustrien og flere departementer.

Brasilianerne stemte søndag i andre omgang av presidentvalget. Meningsmålingene tydet på seier for Arbeiderpartiets kandidat Dilma Rousseff. Foto: REUTERS/SCANPIX

Hun blir omtalt som «jernkvinne», slik den britiske statsminister Margaret Thatcher også ble, et kallenavn som viser til hennes tøffe lederstil.

For det er en kvinne med sterk ryggrad som etter alt å dømme nå inntar presidentpalasset.

Fikk kreft

Rousseff vokste opp i en middelklassefamilie, med bulgarsk far. Hun engasjerte seg politisk i ungdommen, og sluttet seg til en undergrunnsbevegelse som kjempet mot militærdiktaturet som styrte Brasil fra 1964 til 1985. For dette ble hun kastet i fengsel og torturert på begynnelsen av 1970-tallet.

Så sent som i fjor fikk Rousseff behandling for lymfekreft, men det hindret ikke «jernkvinnen» i å kaste seg inn i valgkampen for å videreføre Lulas politikk.

Underveis så hun seg nødt til å endre litt på imaget for å appellere til velgerne. Hun har både fått ny frisyre og byttet ut sine strenge briller med kontaktlinser.

God drahjelp

Det var likevel ikke utseendet som ga henne hardest medfart i valgkampen, men hennes tidligere uttalelser om en oppmyking av abortlovene og for homofile ekteskap. Det har blant annet gitt henne motstandere i kirken.

Men støtten fra den populære sittende presidenten har gitt henne god drahjelp i kampen.

Hun klart ikke å vinne første valgomgang med stort nok flertall, men i andre valgomgang ser det ut til at rivalen Jose Serra må gi tapt.

Hans tilhengere er skuffet.

– Det er synd. Regjeringen har ikke gjort noen ting for meg, sier arbeidsløse Gabriela Costa i forstaden Sao José dos Campos.

Hun tilhører middelklassen og føler at hun er blitt glemt mens presidenten har brukt mye krefter på å bedre kårene til de aller fattigste.

(©NTB)