Flere sivile drept i gisseldrama i irakisk kirke

Minst sju kirkegjengere ble drept og 20 såret etter at en katolsk kirke i Iraks hovedstad ble angrepet av væpnede menn søndag.

Politiet stormet kirken i Bagdad og satte fri gislene som ble holdt der, sier en irakisk militærkommandant. Ifølge en tjenestemann i innenriksdepartementet mistet sju gisler livet mens 20 ble såret.

Ifølge amerikanske militære ble mellom sju og ti gisler, sju medlemmer av den irakiske sikkerhetsstyrken og fem til sju opprørere drept i gisselaksjonen.

Mer enn 100 personer skal ha deltatt på kveldsmessen i den katolske kirken da ni væpnede menn angrep gikk til angrep søndag.

Selvmordsbombere

Sayedat al-Najah-kirken, som ligger i sentrum av den irakiske hovedstaden søndag, ble omringet av sikkerhetsstyrker, men opprørerne truet med å drepe gislene hvis styrkene forsøkte å gå inn i bygningen, ifølge en talsmann for styrken. 19 nonner skal ha blitt løslatt før politiet stormet kirken.

Amerikanske soldater overvåket den irakiskledede gisselaksjonen fra helikoptre. Ifølge en talsmann for det amerikanske forsvaret detonerte tre opprørere selvmordsbomber da irakiske styrker inntok kirken. Ifølge talsmannen var det 120 gisler. 30 skal ha blitt såret.

Drepte presten

– De kom inn i kirken med våpen, ikledd militæruniformer. De kom inn i bønnerommet, og det første de gjorde var å drepe presten, sa en 18 år gammel mann som var blant de løslatte gislene.

De væpnede mennene, som mistenkes å være tilknyttet al-Qaida, skal ha krevd løslatelser av terrorister som sitter fengslet i Irak og Egypt, ifølge biskop Shlimoune Wardouni.

Al-Qaida i Irak har påtatt seg ansvaret for angrepet. I en uttalelse på radikale islamske nettsteder heter det at angrepet var rettet mot den kristne kirken i Egypt og «det skitne stedet til de vantro som irakiske kristne lenge har brukt som base til å bekjempe islam».

Flere angrep

Opprørerne skal ha søkt tilflukt i kirken etter først å ha skutt og drept to vakter utenfor Bagdads børsbygning.

Irakiske sikkerhetsstyrker opplyser at de har blitt advart mot angrep på store forsamlinger, og da spesielt i kirker.

– Vi forventer at angrepene vil fortsette og at de vil øke i omfang de neste dagene, sier Iraks fungerende innenriksminister Hussein Kamal. Sayedat al-Najah-kirken tilhører den syrisk-katolske kirke, én av den katolske kirkens 23 særkirker. Det finnes omkring 800.000 kristne i Irak.