Al-Qaida-mann er USAs hovedmistenkte

Dette bildet ble offentliggjort søndag 31.oktober, og viser to versjoner av bombemistenkte Ibrahim Hassan al-Asiri. USA tror han står bak pakkebombene som ble funnet på flere fraktfly. Foto: AP Photo Les mer Lukk

Saudiarabiske Ibrahim Hassan al-Asiri, en påstått bombemaker og medlem av al-Qaida, er USAs hovedmistenkte bak pakkene med bomber fra Jemen.

Det opplyser en anonym kilde i USAs etterretningstjeneste.

– Al-Asiris tidligere aktiviteter og erfaring med eksplosiver gjør ham til en hovedmistenkt, sier kilden.

Opplysninger tyder på at Asiri har deltatt i flere aksjoner ledet av al-Qaida på den arabiske halvhøy, sier etterretningskilden. Saudiaraberen skal også ha hatt en ledende rolle i attentatforsøket på Saudi-Arabias innenriksminister i 2009, samt det mislykkede forsøket på å sprenge et passasjerfly i lufta annen juledag i fjor.

Kvinne sluppet fri

Jemenittiske sikkerhetsstyrker arrestert lørdag en ung kvinnelig student, mistenkt for å ha sendt pakker med eksplosiver til USA.

Søndag satt kvinnen fortsatt i avhør, mens flere dusin studenter ved universitetet i Jemens hovedstad Sana arrangerte en protest og forlangte at hun slippes fri.

Etter avhør ble hun søndag løslatt med meldeplikt, ifølge et familiemedlem.

– Farlig mann

Den som har laget disse bombene er farlig, sier John Brennan, som er antiterrorrådgiver i Det hvite hus.

– Det er helt klart en som har ganske mye trening og erfaring. Vi må finne ham. Vi må stille ham for retten så snart vi kan, sa han til ABC News søndag.

Funnet av bomber i to pakker som var sendt fra Jemen og skulle til USA, tyder på at sikkerheten i slik pakketransport ikke er god nok, påpeker flere eksperter.

– Ingen land sjekker flyfrakt like strengt som passasjerer og deres bagasje, selv om flyfrakt også utgjør en fare for passasjerene, sier Daniel Kaufmann ved Brookings Institution i USA.

Transportselskapene håndterer så mange pakker hver dag at det er en stor utfordring å gå gjennom disse for å avdekke mistenkelige pakker.

Detroit-episoden

John Brennan tror det er samme person som laget eksplosivene som Umar Farouk Abdulmutallab hadde i underbuksa da han forsøkte å sprenge flyet fra Amsterdam til Detroit 25. januar i fjor.

- Undersøkelsene vi har gjort tyder akkurat nå på at samme person har konstruert alle de tre innretningene, sier Brennan.

Bombene som ble oppdaget i England og Dubai skulle begge med fraktfly til USA, og var adressert til moskeer i Chicago.

I passasjerfly

Søndag opplyste Qatar Airways at en av de to pakkene som inneholdt bomber, ble fraktet til Dubai i et passasjerfly, uten at innholdet ble avslørt.

– Eksplosivene som ble funnet var sofistikerte, og ble ikke oppdaget av verken skanning eller bombehunder. Eksplosivene ble først oppdaget etter tips fra en etterretningskilde, opplyser flyselskapet.

Sprengstoff

Bomben som ble funnet i Dubai, var gjemt i en fargekassett inni en skriver. Kassetten inneholdt sprengstoffet PETN.

Det er det samme stoffet som den såkalte skobomberen Richard Reid planla å bruke i 2001, og som Farouk Abdulmutallab hadde gjemt i undertøyet da han forsøkte å sprenge et passasjerfly i lufta med annen juledag i 2009.

Den andre pakken ble funnet om bord på et transportfly ved East Midlands-flyplassen i Storbritannia. Tyske myndigheter opplyste at det var de som hadde meldt fra til Storbritannia om at de måtte lete etter pakken, etter at de hadde mottatt et tips.

Både Tyskland og Frankrike har nå forbudt flytransport som kommer fra Jemen.

Les også: Bomben skulle gå av i flyet