Advarer mot muslimske ekstremister i Norge

Det er nødvendig å gjøre mer for å forebygge framveksten av ekstreme islamistiske miljøer i Norge, mener Arbeiderpartiets Jan Bøhler Foto: Erlend Aas / Scanpix. Les mer Lukk

Flere personer med innvandrerbakgrunn har tatt kontakt med Oslo Aps leder Jan Bøhler og uttrykt bekymring over økende radikalisering i muslimske miljøer.

Jan Bøhler, som ved siden av å være leder i Oslo Ap også er nestleder i Stortingets justiskomité, sier til Aftenposten at det er nødvendig å gjøre mer for å forebygge framveksten av ekstreme islamistiske miljøer i Norge.

– Det siste året har jeg opplevd mer uro. Jeg er blitt oppsøkt av nøkkelpersoner i miljøer i Oslo som er bekymret for at flere tiltrekkes av voldelig ekstremisme. Jeg må ta det på alvor når folk kommet til meg med bekymring, sier Bøhler.

Personene som har tatt kontakt med Bøhler, har selv minoritetsbakgrunn. De er bekymret over radikalisering av personer i deres eget miljø.

– Det er snakk om små fanatiske grupper med voldelige sympatier, sier Bøhler.

Oslo Aps ledere var nylig i Storbritannia for å studere hvordan britiske myndigheter forebygger terrorisme.

– Jeg ble ganske imponert over hvordan de tenkte. De bygger opp grupper med folk fra ulike moskeer og andre med nøkkelposisjoner i minoritetsmiljøene. Også politi og kommunale myndigheter deltar, forteller Bøhler.

Justisminister Knut Storberget (Ap) skal før nyttår legge fram en ny handlingsplan mot radikalisering i religiøse miljøer. Her tas det sikte på å bruke samme strategi som er brukt med hell overfor nynazistiske grupper. (©NTB)