Gjensynsglede med familien i Nord-Korea

Gjensynsgleden var stor da den 96 år gamle sørkoreanske Kim Rye-jung (venstre), møtte sin nordkoreanske datter Woo Jung-hye etter mangfoldige år. Foto: REUTERS / Kim Ho-young / SCANPIX Les mer Lukk

Over 400 sørkoreanere ble kjørt i busser over grensen til Nord-Korea for familiegjenforening i helgen. Familiene har vært splittet siden krigen mellom de to landene på 50-tallet.

Av over 80.000 som søkte om en mulighet til å møte sin kjære i helgen, fikk 430 mellom 12 og 96 år tillatelse. Gjenforeningene finner sted på feriestedet Mount Kunggang, og er de første siden sør anklaget nord for å senke ett krigsskip i mars.

Under den tre dager lange gjenforeningen får 97 sørkoreanske familier møte like mange nordkoreanske familier.

Trodde bror var død

Lee Moon-yeong som er i 70-årene, sier at han skal møte en bror som han trodde hadde blitt drept i den koreanske krigen. Gjensynsgleden var stor, og tårene satt løst da familiemedlemmer fikk møte hverandre igjen etter over 50 år.

Millioner av mennesker ble separert fra sine familier under kaoset i krigen som varte fra 1950-53.

Omkring 20.000 familier har fått tillatelse til korte gjenforeningsmøter etter en konferanse mellom de to landene i 2000. Men programmet som ble forhandlet fram av Røde Kors, blir stadig påvirket av forholdet mellom nord og sør.

Skuddveksling

Fredag ble det vekslet skarpe skudd mellom soldater på grensa, men Lee Jong-joo ved det sørkoreanske gjenforeningsdepartementet sier at dette ikke har hatt noen påvirkning på samlingen.

– Gjenforeningene fortsetter som planlagt til tross for skuddvekslingen, sier han.

Skytingen skal ha startet med at en nordkoreansk grensesoldat skjøt to skudd mot en soldat på den sørkoreanske siden av den tungt bevoktede grensa, som egentlig bare er en våpenhvilelinje fra krigsavslutningen. Sørkoreanske soldater besvarte ilden og skjøt tre skudd tilbake med maskinpistol, ifølge en melding fra Sør-Koreas forsvarsstab. (©NTB)