– Bombe skulle utløses med mobiltelefon

I følge kilder som CNN har vært i kontakt med skullle bomben på vei med fly til USA detoneres ved hjelp av en mobiltelefon. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

To pakker som fredag ble stanset på vei fra Jemen til USA, var bomber, bekrefter politiet i Dubai. Den ene bomben skulle ifølge CNN utløses med mobiltelefon.

– Bomben var laget på en profesjonell måte hvor en stengt elektrisk krets var koblet opp til en mobiltelefon med sim-kort som var gjemt inne i en printer, står det i en uttalelse fra Dubai-politiet.

Flere kilder sier til CNN at bomben skulle utløses ved hjelp av mobiltelefonen.

– En troverdig trussel

Printeren og fargepulverkassetter inneholdt sprengstoffet pentaerythritol trinitrate (PETN). Det samme sprengstoffet ble brukt i det mislykkede forsøket på å sprenge et amerikansk passasjerfly i lufta annen juledag i fjor. Al-Qaida på den arabiske halvøy har påtatt seg ansvaret for dette angrepet.

Les også: Strammer inn flysikkerheten

Pakkene som ble undersøkt i England og Dubai kom begge fra Jemen og var adressert til synagoger i Chicago.

USAs president Barack Obama fastslo fredag at det forelå en «troverdig terrortrussel» mot USA og antydet at al-Qaida på den arabiske halvøy kunne stå bak.

– Vi vet at al-Qaida på den arabiske halvøy, en terrorgruppe som har tilholdssted i Jemen, planlegger angrep mot vårt hjemland, våre borgere, våre venner og våre allierte, sa han.

Takker Saudi-Arabia

Det var etterretning fra flere land gjorde det mulig å avsløre terrortrusselen.

Ifølge Det hvite hus har Saudi-Arabia så vel som Storbritannia, De forente arabiske emirater og flere andre land bidratt med opplysninger i saken. Spesielt opplysninger fra Saudi-Arabia trekkes fram som vesentlige.

– USA vil takke kongeriket Saudi-Arabia for dets assistanse i frambringelsen av opplysninger som bidro til å understreke hvor overhengende trusselen fra Jemen var, sier John Brennan, antiterrorrådgiver i Det hvite hus.

Den ene pakken ble funnet i et fraktfly som mellomlandet på East Midlands lufthavn i Midt-England fredag. Den andre ble oppdaget i Dubai i et lokale som tilhører fraktselskapet FedEx.

Obama skal ha vært i kontakt med Jemens president Ali Abdullah Saleh om saken, og sistnevnte skal da ha lovet fullt samarbeid i etterforskningen.

Stanset forsendelser

UPS og FedEx sier de nå stanser alle forsendelser fra Jemen, og i USA er UPS-fly blitt undersøkt i New Jersey og i Philadelphia for å utelukke at flere mistenkelige pakker kan ha blitt sendt til landet fra Jemen.

Ifølge amerikanske myndigheter vil forsendelser fra Jemen fortsatt bli kontrollert.

USAs departement for innenrikssikkerhet har samtidig besluttet at flysikkerheten skal strammes inn som følge av terrortrusselen. I timene før pakkene ble funnet fredag, ble jødiske ledere i Chicago varslet om mulige trusler mot synagoger i byen.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter