- To siktet for terrorplanlegging

Poilitiet var svært synlig i og rundt Nordstan kjøpesenter i Gøteborg lørdag formiddag. Et antall personer er anholdt mistenkt for å ha planlagt terror i Gøteborg. Foto: BJØRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX Les mer Lukk

To personer som mandag ble pågrepet av svensk politi i Göteborg, er nå formelt siktet for terrorplanlegging og skal framstilles for varetektsfengsling, opplyser politiet.

Et ukjent antall personer som også ble pågrepet under lørdagens politiaksjon, er sluppet fri.

Ifølge politiet skal ikke de løslatte være sjekket ut av etterforskningen, og de vil ikke gå ut med hvor mange som er involvert.

Aftonbladet skriver at to personer er satt fri etter flere timer i avhør.

– Trusselen består

Svensk politi aksjonerte lørdag mot en rekke adresser i Göteborg og pågrep flere personer under mistanke om terrorplanlegging.

Pågripelsene skjedde etter at det fredag kom inn en bombetrussel mot sentrumsområder i Göteborg.

Tidligere lørdag avkreftet politiet at trusselen var over til tross for at flere personer var pågrepet.

– Vi vet at vi uroer befolkningen, men vi kan ikke garantere at ingenting kommer til å skje, sa Björ Blixter ved Göteborg-politiet.

– Vi vet at dette høres vagt og mystisk ut. Men det kan være dere i etterkant skjønner hvorfor vi velger å jobbe på denne måten, la Blixter til.

Les også: - Rolige stabile Sverige eksisterer ikke

Kjøpesenter var mål

Politiet i Göteborg er synlig til stede og har økt beredskapen. Likevel er det mange som spør seg hvorfor de ikke advarer folk mot å oppsøke steder det har kommet trusler mot.

Fortsatt er det uklart hvilke steder som skal ha blitt truet, men ifølge svenske medier er trolig kjøpesenteret Nordstan et av målene. Til Svenska Dagbladet har politiet bekreftet at senteret trolig var et mål.

Et vitne overhørte en samtale mellom to personer der det ble sagt at en lastebil fylt med sprengstoff skulle detoneres i kjøpesenteret lørdag, skriver avisen Expressen.

Ingen evakuering

Politiet avkreftet senere lørdag at det dreier seg om en lastebil, og sa samtidig at de ikke har noen planer om evakuering eller avsperringer.

På grunn av de knappe opplysningene i saken, er det meningsløst å sperre av områder, evakuere folk eller søke etter bomber, forklarte politimester Carina Persson.

– Vi er nå i en situasjon der vi ikke helt kan vurdere hvorvidt trusselen skulle settes ut til live, sier hun.

Persson sier også at det ikke kan avgjøres om det er noen koblinger til terrorister eller terroristorganisasjoner i saken.

Urolige

– Det er klart at bombetrusselen uroer oss, sier skiftleder Marius Beresoae på McDonald's i Östra Nordstan til Expressen.

Personalet på restauranten holder et ekstra øya med sine gjester.

– Vi ser etter om noen oppfører seg annerledes eller om noen går fra en veske. Vi er på vakt, helt enkelt.

Securitas har satt inn flere vakter i Östra Nordstan enn ellers, og politiet har økt beredskapen i området med et stort antall politimenn, både sivile og uniformerte.

Les også: Bombetrussel i Göteborg

Den svenske sikkerhetstjenesten Säpo er koblet inn i saken. 1. oktober økte de trusselnivået i Sverige, men det er ikke snakk om å øke den ytterligere.

– Da snakket vi om en spesiell trussel som årsaken til at vi høynet nivået. Foreløpig har vi ikke informasjon som kobler den trusselen til bombetrusselen mot Göteborg, sa pressesekretær Patrik Peter i Säpo fredag.

Les flere nyheter hos ABC Nyheter