Frp-velgere vil ha dødsstraff i Norge

Drøyt halvparten av Frp-velgerne er for dødsstraff, viser en ny meningsmåling. Partiets sosialbyråd i Oslo, Sylvi Listhaug, er uenig. Straffedømte bør i stedet pines i fengsel, mener hun.

I en undersøkelse gjort av InFact for VG svarer 51 prosent av Frp-velgerne at de er for dødsstraff i Norge, enten generelt eller kun i spesielle tilfeller. Bare 43 prosent av Frp-velgerne er motstandere av dødsstraff, mens 6 prosent ikke har noen bestemt oppfatning om saken.

Fremskrittspartiets velgere skiller seg dermed vesentlig fra befolkningen som helhet, hvor om lag én av fire er for dødsstraff i Norge.

Tidligere denne uka sa Frps stortingsrepresentant Ulf Erik Knudsen at han var for dødsstraff for blant annet barnedrap og terror.

Hans partikollega Sylvi Listhaug er ikke enig.

– Jeg skjønner jo at folk mener enkelte handlinger er så grusomme at de skal straffes hardere. Da mener jeg de bør sitte og pines i fengsel, så å si, heller enn å slippe unna med døden, sier Sylvi Listhaug til VG.

Det er verre for en forbryter å sitte i fengsel livet ut enn å få en dødsdom, mener hun. Byråden tar samtidig til orde for strengere straffer.

– Tar du livet av en unge, bør du få en straff du aldri glemmer.

Fremskrittspartiet har programfestet motstand mot dødsstraff. (©NTB)