Kinesiske medier angriper Jagland

Thorbjørn Jagland får refs i kinesiske medier. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Statsmediene i Kina beskylder Nobelkomiteen for å bruke fredsprisen som et politisk verktøy.

I en leder som ble publisert av nyhetsbyrået Xinhua fredag blir komiteens leder Thorbjørn Jagland personlig utskjelt.

– Jagland og hans kumpaner har gjentatte ganger brukt nobelprisen som et politisk verktøy, skriver Xinhuas lederskribent, som minner om at fjorårets pris gikk til Barack Obama.

Nobelkomiteen tildelte tidligere i år fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, som soner en elleve år lang fengselsstraff for sine meninger.

Les også: Ber venner hente fredsprisen

I lederen gjøres det også narr av Jaglands argument om at det å gi prisen til Liu symboliserer ideen om at menneskerettigheter står over nasjonal suverenitet.

– Jaglands arroganse og fordommer kan ikke skjule det faktum at Kina har gjort bemerkelsesverdig framgang når det gjelder demokratisering og menneskerettigheter, heter det.

I stedet bruker Nobelkomiteen og Vesten menneskerettighetene «som en unnskyldning til å blande seg inn i andres interne affærer og trampe på andre lands suverenitet», heter det videre i lederen.

Les også: Roser nobelprisen til skyene

Kinesiske myndigheter mener Liu er en kriminell og må behandles som sådan.

Torsdag offentliggjorde Xinhua et portrett av Liu der han blir framstilt som «ekstrem og arrogant», og i tillegg grådig, besatt av berømmelse og «skamfull over å være kinesisk».