– Enighet om begrenset endring av Lisboa-traktaten

Frankrikes president Nicolas Sarkozy (t.v.) og Tysklands statsminister Angela Merkel er enige og mener det trengs endringer i Lisboa-traktaten, men uenighet ellers i EU kan skape splid på toppmøtet torsdag og fredag. Bildet er tatt tidligere i måneden. Foto: REUTERS / Philippe Wojazer / SCANPIX. Les mer Lukk

Tyskland og Frankrike skal ha fått gjennomslag for at enkelte endringer av Lisboa-trakten kan gjennomføres for å hindre nye økonomiske kriser i EU.

Brussel (NTB-Andreas Bondevik): – Det er en allmenn enighet rundt bordet om at begrensede traktatendringer vil være mulig, opplyste en diplomatisk kilde til nyhetsbyrået Reuters under EU-toppmøtet i Brussel torsdag kveld.

Øverst på agendaen for toppmøtet torsdag og fredag sto forslag om en ny krisemekanisme for Unionen.

Sammen med strengere budsjettregler og andre tiltak skal den hindre nye gjeldskriser lik den Hellas er rammet av.

Men det var striden om en endring av Lisboa-traktaten som dominerte diskusjonene. Og EUs stats- og regjeringssjefer var torsdag kveld ennå ikke enige om hvordan en begrenset traktatsendring eventuelt kan gjennomføres.

Sterke reaksjoner

Det kom sterke reaksjoner da Tyskland og Frankrike forrige uke krevde at den mindre enn ett år gamle traktaten må endres for å kunne sikre økonomisk stabilitet i eurosonen. Men torsdag mildnet tonen fra EU-partnerne.

Tysklands statsminister Angela Merkel fikk gjennomslag for argumentet om at hun må ha ryggdekning i en endring for ikke å få problemer med den mektige forbundsdomstolen i Karlsruhe.

Det avgjørende for flere land er at endringene ikke blir så omfattende at det vil bli krav om folkeavstemninger.

Permanent

Tyskland bidro med mest til krisefondet European Financial Stability Fund (EFSF) som ble etablert i mai, og som utløper i 2013. Men med reglene i dagens Lisboa-traktat vil Tyskland ifølge Merkel ikke kunne bidra til et permanent fond. Det vil ikke forbundsdomstolen godta.

Traktaten må inneholde et punkt om at hvert medlemsland er ansvarlig for sin egen gjeld, ifølge Merkel.

Statsministeren så torsdag imidlertid ut til ikke å få EU-kollegaene med på et forslag om å straffe budsjettsyndere ved i siste instans å frata landene stemmerettigheter.

Begrenset endring

Polen og Finland var blant landene som uttrykte støtte til Merkels krav om en endring av Lisboa-traktaten.

– Dersom den nye ordningen krever en traktatsendring, bør vi gjennomføre den, sier Finlands statsminister Mari Kiviniemi.

Også EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso er positiv til «en begrenset» endring dersom dette vil føre til strengere budsjettregler for medlemslandene.

Danmark er skeptisk til en ny runde med forhandlinger, men statsminister Lars Løkke Rasmussen erkjenner at Merkel har et problem med juridisk ryggdekning i forbundsdomstolen.

Også Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt åpner for «en svært begrenset endring, som kan gjøres uten folkeavstemninger».

– Vi ber ikke om en omfattende endring. Det er snakk om to paragrafer, sier en tysk regjeringskilde til nyhetsbyrået AFP.

Trang fødsel

Tyskland argumenterer med at en endring av Lisboa-traktaten kan gjøres på en enkel måte når Kroatia blir Unionens 28. medlem, noe som er ventet å skje neste år eller i 2012.

Årsaken til motviljen hos mange medlemsland er at det tok åtte år og tre nederlag i folkeavstemninger før Lisboa-traktaten så dagens lys 1. desember i fjor.

EUs finansministre hadde foran møtet allerede blitt enige om en rekke tiltak for å bedre den økonomiske disiplinen. Dette ble formelt vedtatt av stats- og regjeringssjefene på toppmøtet. Men ingen av disse forslagene forutsetter en traktatsendring.