Sahlin i Malmö: – Ikke et spørsmål om integrering

Mona Sahlin, partileder for Socialdemokraterna, mener våpenlovene må strammes inn etter skyteepisodene i Malmö. Foto: Tore Meek / SCANPIX Les mer Lukk

Mona Sahlin mener det som skjer i Malmö ikke handler om integrering, men om flyten av ulovlige våpen. – Loven må strammes inn, mener hun.

– Hvis du blir tatt med et ladd våpen på en offentlig plass i Sverige i dag, blir ikke det sett på som et alvorlig lovbrudd. Det burde det bli, sier Sahlin til NTB.

Da Socialdemokraternas partileder Mona Sahlin kom til Malmö torsdag hadde hun med seg krav om strengere våpenlov i bagasjen.

– Vi må få høyere maksstraff, det må åpnes for telefonavlytting og Tollvesenets primæroppgave må bli å avdekke ulovlig innførsel av våpen, sier Sahlin.

Les også: Pågrepet for drapsforsøk i Malmö

Sterke historier

Unders sitt besøk var Sahlin innom Hermodalsskolan hvor hun snakket med lærerne om hvordan barna reagerer på den spente situasjonen. Så langt er 19 personer skadd og én drept av en ukjent gjerningsmann.

– Historiene gjør inntrykk. Særlig om den seks år gamle jenta som kom på skolen og fortalte at de hadde sovet i stua. Fordi mamma var så redd måtte de sove i det eneste rommet uten vinduer, sier Sahlin.

Les også: Lasermannen tar avstand fra Malmö-skyting

Sverigedemokraterna

Under valget i Sverige for fem uker siden fikk det fremmedfiendtlige partiet Sverigedemokraterna høy oppslutning i Malmö. Sahlin avviser imidlertid at det er noen sammenheng mellom valget og det faktum at skuddene er rettet mot person med utenlandsk bakgrunn.

– Skytingene i Malmö begynte lenge før Sverigedemokraterna ble valg inn i Riksdagen. Det handler ikke om integrering, men om at det finnes for mange våpen. Ikke bare i Malmö, men i hele Sverige, sier Sahlin.

Les også: - Det kan ta måneder

På spørsmål om hun tror det som skjer i Malmö kunne vært unngått dersom Sverige hadde hatt en strengere våpenlov, svarer Sahlin slik:

– Ingen vet hva som er motivet bak skytingen, men uansett har antallet ulovlige våpen her økt. Flere bevæpner seg og når vi ser at de kriminelle nettverkene vokser seg sterkere, er det et problem.

Mann pågrepet

Torsdag opplyste politiet at en mann er pågrepet for en skyteepisode i Malmö forrige uke, men de tror ikke han er den mistenkte serieskytteren.

Mannen ble pågrepet onsdag, og skyteepisoden fant sted i bydelen Lindängen 20. oktober. To personer ble skadd i hendelsen.

Politiet opplyser at de to ofrene ikke hadde tilknytning til noen kriminell gruppe. (©NTB)