Våt slutt på sommertiden

Regnvær og høst i Oslo. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Les mer Lukk

Det er typisk høstvær med regn og ganske kraftig vind i vente over hele landet den siste helgen med sommertid. Natt til søndag stilles klokka en time tilbake.

– Lavtrykkene står i kø for å komme fram til oss. I helgen blir det kraftige sørvestlige vinder og nedbør, særlig på Vestlandet, men også østafjells og i Nordland, sier statsmeteorolog Siri Wiberg Horjen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Det blir ikke så mye kaldere, men særlig lørdag blir det vått med sammenhengende regn over store deler av landet og snø over 1.000 meter i Sør-Norge.

– Søndagen ser ikke så aller verst ut, men det nærmer seg et nytt lavtrykk mot kvelden sør for Stadt, sier Wiberg Horjen.

Still klokkene

Natt til søndag er det definitivt slutt på årets sommer. Klokka skal en time tilbake. Det er årets lengste døgn - 25 timer og en etterlengtet dag for dem som aldri får tiden til å strekke til.

Ulempen er at det blir vesentlig tidligere mørkt om ettermiddagen. Vi går inn i november og kan begynne å tenke på jula.

Sjekk været der du er.

Men først er det halloweenfeiring, som er blitt mer og mer «i vinden» de siste årene, særlig blant de yngste. Den amerikanskinspirerte halloweenfeiringen oppsto her i landet på slutten av 1990-tallet.

På Halloween 31. oktober går utkledde barn fra hus til hus og tigger godteri med ordene «trick or treat». Mange setter uthulte gresskar med lys i på trappa.

Så spørs det om vind og regn vil legge noen demper på lysten til å gå gatelangs i år.

Mild start på november

– Når det gjelder været de nærmeste dagene er det ikke noe uvanlig i vente. Det blir en forholdsvis mild værtype med kraftig sørvestlig vind. På Vestlandet og langs kysten av Nordland er det ventet kuling, kanskje liten storm utsatte steder, spesielt i Nordland, sier meteorologen.

Lenger nord, i Troms og Finnmark blir det ikke så mye vind, jo lenger øst jo mindre vind. Men det er ventet sludd og snø lørdag og søndag med gradvis lettere vær lengst nord.

Temperaturen i Sør-Norge blir på mellom fem og ti grader. Men det kan bli enda litt varmere i ytre strøk i sør og vest og litt kaldere i indre strøk. Også Midt-Norge får temperaturer mellom fem og ti grader, mens Nord-Norge må belage seg på rundt null.

Midt-Norge får trolig ikke så mye nedbør som Sør-Norge.

Sjekk været i ditt område.

(©NTB)