Gorbatsjov tror ikke Afghanistan-krigen kan vinnes

Mikhail Gorbatsjov tror ikke USA og andre vestlige land kan vinne krigen i Afghanistan. Foto: WikiMedia Commons. Les mer Lukk

Mikhail Gorbatsjov mener det er umulig for NATO å vinne krigen i Afghanistan.

I et intervju med BBC sier den tidligere Sovjet-lederen at USA ikke har noe annet valg enn å trekke sine styrker ut hvis de vil unngå et nytt Vietnam. Han roser president Barack Obama for å ville begynne tilbaketrekkingen allerede neste år, men han mener den vil bli svært vanskelig.

Gorbatsjov var president i Sovjetunionen da sovjetiske styrker forlot Afghanistan for 20 år siden. Da hadde krigen vart i ti år uten at de sovjetiske styrkene hadde greid å overvinne de afghanske motstandsgruppene, mujahedinene.

Han anklager USA for ikke å ha holdt seg til en avtale som ble inngått mellom Iran, India, Pakistan og USA etter krigen, som gikk ut på at Afghanistan skulle være et «nøytralt» land.

– Amerikanerne sa alltid at de støttet dette, men samtidig trente de krigere, de samme som i dag terroriserer Afghanistan og stadig mer av Pakistan, sier han.

I intervjuet uttrykker Gorbatsjov også bekymring for demokratiet i Russland, og han mener landet fortsatt befinner seg et sted midt imellom demokrati og et totalitært regime.

– Og kampen fortsetter. Det er fortsatt mange mennesker i vårt samfunn som frykter demokrati og vil foretrekke et totalitært regime, sier han. (©NTB)