Norske styrker i kamp sammen med lokal milits

Norske soldater har kjempet sammen med lokale militssoldater i Nord-Afghanistan. Samtidig har Norge brukt 25 millioner kroner på avvæpning av militsgrupper i landet.

I august i år slo den afghanske hæren og afghansk politi til mot opprørere i landsbyen Kwaja Kinti, vest i provinsen Faryab.

Norske og amerikanske styrker deltok i operasjonen, og det samme gjorde en lokal milits, skriver Bergens Tidende onsdag. Lokale menn, mange av dem til hest, og alle sivilkledde, deltok ifølge avisa i kampene væpnet med granatkastere og maskingeværer, side om side med de norske soldatene.

Les også: Norske styrker ute av Afghanistan i 2014

FN og Norge har brukt store ressurser på å avvæpne slike lokale militsgrupper i Afghanistan, ofte kalt arbaki. USA, derimot, har forsøkt å knytte til seg slike grupper i kampen mot Taliban.

Oberst Knut Riiber, som leder de norske styrkene, bekrefter overfor Bergens Tidende at arbakienheter har deltatt i enkelte operasjoner i høst.

Les også: Har flere hemmelige dokumenter

I en e-post til Bergens Tidende skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) at «norske soldater, sammen med afghanske sikkerhetsstyrker, må finne praktiske måter å samarbeide med arbakiene på».

Ifølge Støre er dette en uheldig situasjon som «bidrar til ustabilitet fordi en ikke har noen garantier for hvilken vei de vil vende seg i morgen». (©NTB)