Roser nobelprisen til skyene

Sharon Hom, amerikansk-kinesisk jurist og leder for menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights in China, sier årets fredspris er tildelt rett person på rett tidspunkt og er meget glad. Foto: Berit Roald / Scanpix Les mer Lukk

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights in China (HRIC) jubler over tildelingen av Nobels fredspris til den fengslede kinesiske demokratiforkjemperen Liu Xiaobo.

– Prisen er tildelt riktig person, for riktig sak i riktig retning og på riktig tidspunkt, sier kinesisk-amerikanske Sharon Hom, direktør for HRIC, til NTB. Hun er på kort besøk i Oslo etter invitasjon av Institusjonen Fritt Ord for å snakke om sensur og ytringsfrihet i Kina.

Hun mener Kina akkurat nå står ved en korsvei for landets videre utvikling, og at Nobels fredspris derfor er et viktig bidrag til å oppmuntre kreftene som ønsker å utvikle Kina i demokratisk retning på en fredelig måte.

Oslo-besøket har vært planlagt lenge før det ble kjent hvem som skulle få Nobels fredspris for 2011, men har gjort hennes besøk enda mer aktuelt.

HRIC ble opprettet av kinesiske studenter og akademikere i mars 1989 og har kontorer i New York og Hongkong. (©NTB)