Malmö-politiet stopper alle som ligner

En mann ble natt til søndag pågrepet og tatt inn til avhør etter skyteepisoden mot en skredderforretning i Malmö lørdag kveld. Mannen ble senere løslatt. Foto: Johan Nilsson / Scanpix Les mer Lukk

Politiet stanser alle menn som passer til signalementet av snikskytteren i Malmö. – Det må til, sier svensk krimekspert.

Frykten sprer seg i Malmö etter at det stadig meldes om flere skyteepisoder. Minst 15 personer med innvandrerbakgrunn har så langt blitt skutt og såret av en eller flere ukjente gjerningsmenn i Malmö det siste året.

Ingen vitner har kunnet gi et godt signalement av den eller de som skyter, men noe har de sett.

Og politiet i Malmö går nå grundig til verks. De aller fleste menn i alderen 20 til 50 år med nordisk utseende og en høyde på rundt 170 til 180 centimeter, og som har på seg visse typer klær, må regne med å bli stanset.

Det opplevde blant andre en mann i Malmö sentrum søndag formiddag. Han ble stanset av en politipatrulje og måtte svare på en rekke spørsmål. Etter ti minutter fikk han gå videre.

– Sonderer terrenget

Krimeksperten Tommy Lindström, tidligere sjef for Rikskriminalpolisen, mener politiet må bruke denne metoden nå.

– Gjerningsmannen må jo bevege seg ute før og etter at han skyter, sier han til Aftonbladet.se.

– Iblant er han sikkert bare ute og sonderer terrenget. Et menneske som er ute og går har alltid et mål, enten det er å lufte hunden eller man er på vei til kino. Men de som beveger seg annerledes og virker «målløse» er interessante å få identiteten til. Det er slike politiets spanere må kontrollere, forklarer Lindström.

Mistenkt mann løslatt

Natt til søndag ble en mann i 50-årene pågrepet og tatt inn til avhør, mistenkt for innblanding i skyteepisoden i Malmö lørdag kveld. Mannen ble senere løslatt.

En butikkeier ble mishandlet og muligens beskutt inne i butikken sin i bydelen Augustenborg sent lørdag kveld.

50-åringen ble en stund senere pågrepet, men sluppet fri igjen etter avhør. Mistanken mot han er frafalt, opplyser politiet.

Butikkeieren sier til avisen Sydsvenskan at han vil holde åpent søndag, til tross for angrepet.

– Denne personer får ikke vinne. Han skal aldri få skremme meg, sier han.

(©NTB)