Mangler medikamenter, må utsette henrettelser

I California og Arizona har de begynt å produsere thiopental selv, og vil gjennomføre kommende henrettelser som planlagt. Illustrasjon: Scanpix Les mer Lukk

Mangel på medikamenter har ført til at flere planlagte henrettelser i USA er utsatt.

Legemiddelprodusent Hospira er den eneste i USA som produserer narkosemiddelet sodium thiopental, som brukes når dødsdømte fanger henrettes med giftinjeksjoner.

Men Hospira har ikke mer igjen av narkosemiddelet på lager, og vil ikke klare å få i gang produksjonen av middelet før første kvartal neste år, opplyser produsenten.

– Nervøse politikere

Flere delstater, som Texas og Ohio, opplyser at de har nok av middelet på egne lager til å kunne fullføre planlagte henrettelser. Men flere andre delstater må utsette henrettelsene på ubestemt tid.

– I dette landet er vi så vant til at folk henrettes at politikerne blir nervøse nå, sier Deorah Demno, professor i strafferett ved Fordham University i New York.

– Jo mer man utsetter, jo støre sjanse er det for at folk forstår at dødsstraff ikke har de konsekvensene det er ment å ha, sier hun.

Lager selv

Delstatsmyndighetene i California og Arizona har nå kunngjort at de har begynt å produsere thiopental selv, og vil derfor gjennomføre kommende henrettelser som planlagt.

Drapsdømte Jaffrey Landrigan skal etter planen henrettes i Arizona førstkommende tirsdag. Han og advokatene hans går nå rettens vei for å få stanset henrettelsen.

De mener det er stor usikkerhet knyttet til om delstatens egenproduserte thiopental er sikker og effektiv nok.

– Landrigan står i fare for å bli offer for et uprøvd medikament som kanskje ikke virker, sa de i en rettshøring nylig.

Grusom

Henrettelser ved giftsprøyter foregår ved at fangen først får narkosemiddelet sodium thiopental. Når fangen er bevisstløs, sprøytes først ett så et annet giftmiddel inn i kroppen. Disse lammer åndedrettet og hjertemuskelen.

– Dersom det andre og tredje legemiddelet sprøytes inn i Landrigan uten at han er tilstrekkelig bedøvet, vil det føre til ufattelige smerter. Det er brudd på loven som forbyr grusomme og uvanlige straffemetoder, mener forsvarerne.

(©NTB)