WikiLeaks: Al-Qaida-topp unnslapp ved tabbe

To bilder av Ahmed al-Kalaylah, også kjent som Abu Musab al-Zarqawi, som unnslap britiske styrker da de gikk tomme for drivstoff i 2005. Foto: AP Photo/Reuters/Scanpix Les mer Lukk

Britiske soldater var like ved å pågripe al-Qaidas leder i Irak, Abu Musab al-Zarqawi. En tabbe gjorde at han unnslapp.

Al-Zarqawi kom seg unna fordi helikopteret som fulgte etter ham gikk tom for drivstoff og måtte vende tilbake til basen, skriver den britiske avisen The Guardian etter å ha lest dokumentene som WikiLeaks har offentliggjort.

Tabben skjedde i mars 2005, og dermed kunne al-Zarqawi fortsette sine dødelige operasjoner i Irak i ytterligere 15 måneder.

Han ble drept i et amerikansk luftangrep i juni 2006.

Les også: - 15.000 flere sivile drept enn tidligere kjent

Står bak uttalige angrep

Al-Zarqawi og hans fundamentalistiske sunnimuslimske tilhengere sto bak noen av de verste angrepene rettet mot Iraks sjiadominerte innbyggere, i tillegg til utallige angrep på amerikanske soldater og irakiske regjeringsstyrker.

Blant annet førte al-Zarqawis angrep på en sjiamuslimsk helligdom i Samara i februar 2006 til en bølge av hevnangrep som varte i halvannet år.

Fordømmer publisering

Reaksjonene på at WikiLeaks i går lekket den historisk store mengden med dokumenter, har ikke latt vente på seg.

Dokumentene gir et dystert bildet av krigen og dens grusomheter, blant annet om hvordan irakiske sikkerhetsstyrker har mishandlet irakiske sivile på det groveste.

USAs forsvarssjef, general Mike Mullen, fordømmer publiseringen av dokumentene om Irak-krigen, og sier det helt klart setter liv i fare.

– Enda en uansvarlig offentliggjøring av stjålne hemmeligstemplede dokumenter fra WikiLeak setter liv i fare og gir fienden viktig informasjon, sa Mullen i en Twitter-melding.

– Dokumentene viser krigens sanne ansikt, sa varslernettstedets grunnlegger Julian Assange på en pressekonferanse lørdag.

Les også: - Viser krigens sanne ansikt