Nordprofilprisen til Sverre Kjelsberg

Mattis Hætta og Sverre Kjelsberg (til høyre) i aksjon på scenen under reklamefilmshowet Gullfisken på TV2 i 2003. Foto: Heiko Junge (Scanpix) Les mer Lukk

Musiker og komponist Sverre Kjelsberg ble lørdag hedret med Nordprofilprisen for 2010.

Sverre Kjelsberg, som kanskje er mest kjent som frontfigur i 1960-tallsbandet The Pussycats, men også for sin deltagelse som Norges representant sammen med mattis Hætta i Melodi Grand Prix i 1980 der de fremførte joikhymnen for utbyggingstruede Alta-elva «Samiid Ædnan», blir fremhevet som en tydelig og sterk formidler av nordnorsk kultur.

I tillegg til rollen som musiker, komponist og artist har han også hatt en lang karriere som skuespiller og musikalsk leder ved Hålogaland Teater i Tromsø.

Juryen peker på rollen Kjelsberg har spilt i det nordnorske visemiljøet. Han har blant annet laget melodien til den folkekjære «Ellinors Vise».

Nordprofilprisen består av skulpturen «Sjøpapegøyen Arthur», laget av bildehogger Finn-Henrik Bodvin, tresnittet «Papegøyer i Nord», laget av kunstner Lars-Erik Karlsen og et diplom laget av skriftkunstneren Helene Jenssen fra Oslo.

Nordprofilprisen ble i år delt ut for 21. gang. Prisen gis til en person eller en organisasjon som har profilert Nord-Norge på en særdeles god måte. Det er samarbeidsforumet for nordnorske foreninger i sør, Nordprofil, som står bak prisen. (©NTB)