Margreth Olin fikk Amnestyprisen

Amnesty International Norge fremhever Olins årelange innsats for de svake i samfunnet i sin avgjørelse. Arkivfoto: Cornelius Poppe (Scanpix) Les mer Lukk

Filmskaper Margreth Olin får Amnestyprisen 2010 for sitt brede samfunnsengasjement.

Styret i Amnesty International Norge trekker fram Olins årelange innsats for å synliggjøre situasjonen for de svake i samfunnet.

– Det er en glede å kunne gi denne menneskerettighetsprisen til en kunstner som bruker sitt særegne formspråk til å fortelle så viktige historier, sier Bente Erichsen, styreleder i Amnesty International Norge.

Olins filmer er et viktig bidrag til vår felles hukommelse og virkelighetsforståelse, mener Erichsen, som beskriver Olin som engasjert og uredd.

Det er en ydmyk vinner som tar imot prisen.

– Denne prisen betyr veldig mye for meg. Det er en ære å få den. Samtidig er den en påminnelse om alvoret i det jeg driver med, sier Olin.

Amnestyprisen deles ut hvert år til en kandidat som har bidratt til å opplyse eller skape debatt om menneskerettighetsspørsmål, eller som har oppnådd resultater for bedre beskyttelse og bedre rettigheter for enkeltpersoner eller grupper.

Olin er kjent for å ta opp sosialpolitiske temaer i filmene sine. Best kjent er hun kanskje for sine dokumentarfilmer, men i 2009 kom hun med sin første spillefilm, «Engelen». For tiden arbeider hun med en dokumentarfilm om mindreårige asylsøkere. (©NTB)