– Ordre om å overse overgrep i Irak

Bildeter fra 2008, og viser en irakisk soldat og en amerikansk som fører bort en fange i Irak. Nye dokumenter fra WikiLeaks tyder på at irakerne torturerte fanger uten at USA grep inn for å stoppe det. Foto: AP Photo / SCANPIX Les mer Lukk

En hemmelig ordre gjorde det mulig for USA å overse irakiske sikkerhetsstyrkers overgrep mot hjelpeløse fanger, viser hemmelige dokumenter WikiLeaks har avslørt.

Fakta Wikileaks  

* Nettsted opprettet for å beskytte kilder, varslere, journalister og aktivister som ønsker å lekke omstridte dokumenter uten selv å bli kjent.

* Grunnlagt i 2006 av den australske journalisten og tidligere hackeren Julian Assange.

* Finansieres av brukerne og av private donorer.

* I april 2010 publiserte WikiLeaks et videoopptak av et angrep med et amerikansk kamphelikopter i Bagdad i Irak i 2007. Et titall sivile personer ble skutt og drept i angrepet, deriblant to ansatte i nyhetsbyrået Reuters.

* I juli offentliggjorde nettstedet 76.000 hemmelige dokumenter fra det amerikanske militæret om krigen i Afghanistan.

* 22. oktober ble 400.000 sider med klassifiserte dokumenter om krigen i Irak lagt ut.

(Kilde: Reuters, AFP, TT)

Fangene ble utsatt for overgrep som mishandling, elektrosjokk og voldtekt, og også drap skriver den britiske avisen Guardian.

Flere hundre av de lekkede dokumentene om Irak-krigen som WikiLeaks har publisert avslører tortur av hjelpeløse ofre, bundet på hender og føtter, med munnen teipet igjen og bind for øynene, som mishandles av menn i uniform med stålvaier, metallrør, gummislanger, trekjepper og kjettinger.

Dokumentene avslører blant annet at ofre ble hengt opp i taket etter håndleddene, og flere ble også utsatt for syreangrep. Alt dette uten at overgrepene ble forsøkt stanset eller etterforsket.

Hundretusener drepte

Ifølge den arabiske TV-kanalen Al Jazeera røper WikiLeaks-lekkasjen at USA førte hemmelige lister over drepte og sårede irakere, selv om de alltid benektet det.

Ifølge listene ble til sammen 285.000 irakere enten drept eller såret i krigshandlingene.

Andre dokumenter viser at USA visste om, men unnlot å etterforske grov og brutal mishandling av fanger som irakiske soldater og politi var skyldig i.

Opplysningene er å finne i 400.000 hemmelige amerikanske dokumenter om krigen i Irak som WikiLeaks lekket fredag.

Pentagon fordømmer

Pentagon fordømte offentliggjøringen av de hemmelige dokumentene, en langt større mengde enn de 70.000 dokumentene fra krigen i Afghanistan som ble offentliggjort i juli.

Amerikanske tjenestemenn sier at lekkasjene setter amerikanske soldaters og irakiske samarbeidspartneres liv i fare fordi deres identiteter blir avdekket.

WikiLeaks’ grunnlegger, Julian Assange, sier at dokumentene viser at det er begått krigsforbrytelser, men Pentagon avviser påstanden og sier det bare er snakk om rapporter fra felten som ikke inneholder store overraskelser.

WikiLeaks-dokumentene viser blant annet at flere hundre sivile, mange av dem kvinner, er drept ved bemannede amerikanske kontrollposter i Irak

Hundretusener av dokumenter

WikiLeaks varslet tidligere fredag en «stor kunngjøring» i Europa lørdag. Kunngjøringen skulle ifølge nettstedet komme på en pressekonferanse lørdag klokka 10.

Men allerede fredag kveld begynte Al Jazeera å avdekke innholdet i dokumentene. Al Jazeera er et av mediene som har fått tilgang på dokumentene på forhånd.

Avisene The Guardian, New York Times, Le Monde og Der Spiegel fikk dem for flere uker siden slik at de skulle få tid til å gå gjennom dem.

De lekkede dokumentene gir et grafisk bilde av seks års blodig og brutal krig i Irak etter den amerikanske invasjonen i mars 2003.

Mange av dokumentene dokumenterer de irakiske militæres mishandling av fanger, mens andre synes å vise at amerikanske styrker ikke gjorde noe for å stanse torturen.

– Disse dokumentene avdekker seks år av Irak-krigen i slik detalj som framkommer på bakkenivå – styrkene i felten, deres rapporter, hva de ser, hva de sier og hva de gjør, sa Assange til CNN.

– Blodbad

– Vi snakker om et drapsnivå i Irak som er fem ganger så høyt som i Afghanistan – det vil si et regelrett blodbad i sammenligning, sier han videre.

I en rapport beskriver amerikanske militære irakisk mishandling i et fengsel i Bagdad der 95 fanger sitter med beina i kors og med bind for øynene i et lite rom.

Mange av dem bærer merker etter tortur, blant annet brennmerker fra sigaretter, skrubbsår og åpne sår som er resultat av mishandling, ifølge en av fangene som er intervjuet på stedet.

Ifølge The Guardian og New York Times viser dokumentene også at Iran førte en hemmelig krig mot amerikanske styrker i Irak. Det fortelles både om ildveksling på grensa og iranske militssoldater i kamp med amerikanske soldater.

Dokumentene viser hvordan Iran rustet opp og trente irakiske styrkeenheter til å angripe utenlandske styrker og irakiske tjenestemenn. Den iranske revolusjonsgarden mistenkes for å stå bak.

(©NTB)