Illsinte Tea Party-aktivister ruster til kamp

Tea Party-bevegelsen er i ferd med å få gjennomslag i befolkningen. De støttes nå av 1 av 10 amerikanere. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

De er sinte på «korrupte politikere», lei av å betale skatt og har som fanesak å gjenreise individets frihet i USA. – Dette er en revolusjon, sier James Mundell, som har grunnlagt en lokal Tea Party-organisasjon på Long Island.

Mer om saken  

* Politisk grasrotbevegelse i USA med over 1.000 lokale grupper. Tilhengerne er konservative, stort sett hvite, og misfornøyde med president Barack Obamas politikk.

* Bevegelsen har ingen felles leder eller organisasjon. Den vokste fram i løpet av fjoråret som en reaksjon på stimuleringstiltakene for økonomien og Obamas valgseier.

* Står for lavere skatt, mindre stat og et fritt marked, samt et verdigrunnlag som aktivistene hevder reflekterer USAs uavhengighetserklæring og grunnlov.

* Framtredende profiler som er forbundet med bevegelsen, er tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin og den konservative programlederen Glenn Beck.

* Bevegelsen er ikke tilknyttet Republikanerne, men har øvet stor innflytelse over partiets nominasjonsvalg.

* Navnet henviser til «Boston Tea Party» – «Teselskapet i Boston» – en symboltung episode i USAs historie. I 1773 kastet aksjonister en skipslast med te ut i havna i Boston, i protest mot britenes beskatning av sine amerikanske kolonier.

(Kilde: TT, NTB)

Mer enn hver tiende amerikaner støtter nå bevegelsen som ser ut til å få inn minst én representant i Senatet ved mellomvalget 2. november.

Mundell sitter på en stein i Morgan Park i den lille byen Glen Cove, hvor han bor. Mot steinen står to plakater med håndskrevne politiske budskap og det amerikanske flagget. Dette er det første møtet han holder, og noen av innbyggerne i lokalsamfunnet nærmer seg forsiktig.

– Kom og snakk om hvordan vi kan snu opp ned på samfunnet, roper han.

– Tar 20 år

Tea Party-bevegelsen kommer trolig til å få inn minst én representant i Senatet. I Kentucky leder nemlig den Tea Party-støttede senatskandidaten Rand Paul over sin demokratiske motstander Jack Conway med 4,3 prosentpoeng.

Les også: Naken Cowboy presidenkandidat

Men bevegelsen, som har tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin som en av sine frontfigurer, har mer langsiktige mål enn det nærmeste valget, forsikrer Mundell.

– Vi har fått nok av Obama og den progressive bevegelsen. Vi håper at Rand Paul stiller opp i presidentvalget i 2012, sier han.

– I det store og hele tar det nok 20 år å få landet tilbake på rett kjøl igjen, mener han.

I likhet med Christine O’Donnell i Delaware og Sharron Angel i Nevada har Rand Paul skapt stor folkelig entusiasme med slagord som «Ta Kongressen tilbake». Ifølge en meningsmåling fra september utført av opinionsinstituttet ved Quinnipiac University anser 12 prosent av amerikanerne seg som en del av Tea Party-bevegelsen. 30 prosent sier de har et positivt syn på den.

Mindre skatt

Bevegelsen beskrives ofte som ultrakonservativ, men Mundell, som driver med omsetning av gull og sølv, og hans venn, lastebilsjåføren George Boecklin, vil ikke plassere seg på den politiske høyre-venstre-aksen.

Sufflert av en håndfull venner og naboer, som har sluttet seg til dem i den høstfargede parken, sammenfatter de sitt budskap på følgende vis: Motstand mot det politiske etablissementet, en mindre offentlig sektor, lavere skatter og større åpenhet omkring bruken av offentlige midler. De synes det er greit å bruke penger på skoler, grensekontroll og forsvar, men vil ikke at det skal brukes mer på administrasjon eller bidrag. Tea Party-aktivistene, som hele tiden henviser til USAs grunnlov, ønsker også å ta tilbake individets frihet.

Våpen på kjøkkenet

Sosialt konservative verdier som abortmotstand og forsvar av retten til å bære våpen, er mest av alt et sidespor, mener Mundell.

– Men jeg må kunne legge mine skytevåpen på kjøkkenbenken om det er det jeg vil. Jeg er fri og bestemmer i mitt eget hus, sier Boecklin og setter øynene i de andre aktivistene.

– Min visjon er et USA der alle plukker opp sitt eget søppel.

I kritikken mot Tea Party-bevegelsen hevdes det ofte at den ikke har noen konkret politikk for hvordan den skal nå sine mål. Mundell og Boecklin sier at dette først kommer til å løse seg ved at man ansetter sine egne folk – først lokalt, deretter regionalt og nasjonalt – og nøye følger med på hva de foretar seg.

– At det har blitt sånn, er ikke politikernes feil, men vår feil. Nå må vi ta vårt ansvar og passe på politikerne, sier Mundell og Boecklin. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.