Sommerdekk skaper kaos i snø-Norge

Fullt snøkaos på veiene i Sør-Vestlandet. Bildet Bildet er tatt på E-39 ved Vikeså hvor politiet tar inn trailere som kjører med sommerdekk. (Foto: Magnar Larsen / Scanpix) Les mer Lukk

Ikke alle har tatt værmeldingene på alvor. Sommerutstyrte biler og vogntog skapte torsdag kaos på veiene på Vestlandet og på Sørlandet.

På E39 ved Vikeså lengst øst i Rogaland var politiet torsdag på plass for å stanse kjøretøy med sommerdekk. Flere bilister hadde kjørt av veien, mens både biler og vogntog sto fast i bakkene og ventet på brøytemannskapene, melder Aftenbladet.no.

Det er imidlertid lengst sør i Rogaland at problemene er verst. Ved Ualand sto flere trailere i veibanen, og det var lange køer i området. Vegvesenet melder om vanskelige kjøreforhold og redusert framkommelighet.

Bergensbanen stengt

Som varslet våknet også bergenserne opp til snøvær torsdag. Det oppsto store forsinkelser i rushtrafikken på morgenen. Snøværet fortsatte i form av byger utover dagen, og det ble meldt om en rekke trafikkuhell og stengte veier. I ettermiddagstrafikken oppsto igjen lange køer. I en periode måtte E39 ut fra Bergen stenges på grunn av at veibanen var svært glatt.

Les også: Her kommer snøen

Bergensbanen var i en periode stengt mellom Bergen og Voss på grunn av mye stø. Flere strekninger ble innstilt torsdag ettermiddag.

– Bli hjemme

Vegvesenet ber folk om å holde seg hjemme hvis ikke de har bedre fore.

– Det snør noe vanvittig i Nordhordland. I hele området er det vanskelige kjøreforhold, melder våre entreprenører. Må du ikke ut, så hold deg hjemme, oppfordrer vaktoperatør Tore Tysse i Statens vegvesen til Bergens Tidende.

Også i Sogn og Fjordane var det kaos på veiene. På vei fra Førde til Lavik, en strekning på drøye seks mil, passerte en av BTs lesere hele fire trailere i grøfta.

Flere uhell

Vinterens innmarsj har forårsaket flere trafikkuhell og mindre ulykker over store deler av Sør-Norge. Torsdag ettermiddag var det ikke meldt om større personskader etter flere kollisjoner og utforkjøringer.

Lenger sør på E39, mellom Flikka og Eie i Vest-Agder, sto trafikken bom stille torsdag ettermiddag. Køene var lange, og årsaken skal være overraskede trailersjåførene med sommerdekk, skriver Avisen Agders nettutgave.

Veien var stengt på flere strekninger i lengre perioder fra Førde i nord til Flekkefjord i sør torsdag. I Flekkefjord lavet snøen ned, og i Sira meldte Fædrelandsvennen torsdag ettermiddag at 10 cm snø hadde lagt seg på bakken. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter