Nå kommer vinter'n

Flere steder over hele landet melder om høstens første snøfall onsdag. Mange steder førte det til køer og kaos.

I Trondheim førte sesongens første snøfall til et regelrett kaos, ifølge NRK. Å kjøre ut på snødekte veier uten vinterdekk er ingen genistrek, og resultatet ble lange køer, utforkjøringer og bilvelt.

Trønderske bilister med bergingsbehov måtte belage seg på å vente flere timer på hjelp, fordi kapasiteten både til Falck og NAF var sprengt.

– Det har vært en veldig hektisk dag. Nå er vi nede i en times ventetid, men det vil nok øke igjen når folk skal hjem fra jobb, sa John Tore Dreier, daglig leder i Falck redning, til NRK onsdag formiddag.

Snøfallet førte også til at Posten fikk problemer på Fosen i Sør-Trøndelag. Postbilene kjørte på sommerdekk, noe som førte til at mellom 10 og 12 postruter ble satt ut av spill. I flere kommuner fikk ingen verken post eller aviser. Posten lover at problemene skal være løst torsdag.

Sjekk været der du er.

Snøfall kan bli sludd

I Bergen falt høstens første snøfnugg sent onsdag ettermiddag, men meteorolog Rasmus Myklebust ved Vervarslinga på Vestlandet mente at snøen ikke ville bli liggende lenge.

– Nei, ikke i Bergen. Men kommer du litt opp, kan nok det skje. Bergen ligger helt på grensen, med temperaturer mellom 0 og 4 grader, sier han til bt.no. Han tror nedbøren vil endre seg til sluddbyger i løpet av fredagen.

På Julbøen i Møre og Romsdal frontkolliderte to biler på ettermiddagen. Ingen ble alvorlig skadde, men ifølge politiet var det svært glatt på stedet på grunn av et kraftig snøfall, melder Romsdals Budstikke.

Busser med sommerdekk

I Kristiansund fikk selskapet Nettbuss Møre kritikk for å la bussene starte dagen med sommerdekk. Mange meldte om store problemer, og Statens vegvesen mener busselskapet må straffes, melder NRK.

I Sirdal i Vest-Agder tjuvstartet man på vinteren. Allerede natt til onsdag lavet det ned 25 centimeter med nysnø, og onsdag ble det meldt om ytterligere 20 centimeter med snø.

Ifølge yr.no kan trøndere og nordlendinger puste ut torsdag, men til fredag vil snøværet komme igjen for fullt. Dette gjelder også Troms og Vest-Finnmark.

På Vestlandet kan man vente snøbyger resten av uka, både onsdag, torsdag og fredag. Særlig i Bergen og Stavanger kan det føre til glatte veier.

Folk på Østlandet må belage seg på å finne fram skjerf, votter og vinterfottøy i løpet av torsdagen, da kommer snøen også på Østlandet. Men i lavereliggende strøk, som for eksempel ved Oslofjorden, kan nedbøren komme i form av regn. (©NTB)

Sjekk været i ditt område.