Per Fugelli får Karl Evang-prisen

Professor Per Fugelli, her sammen med professor Benedicte Ingstad, under lanseringen av «Helse på norsk« i fjor, er tildelt Karl Evang-prisen for 2010. (Foto: Leni Aurora Brækhus) Les mer Lukk

Professor i sosialmedisin, Per Fugelli, sier at han er svært glad for at han er tildelt Karl Evang-prisen for 2010.

Fugelli sier at han ser på prisen som en stor anerkjennelse for det arbeidet han har gjort. Ifølge komiteen som er utnevnt av Statens helsetilsyn, får Fugelli prisen for sin ureddhet i norsk samfunnsdebatt.

– Jeg ble glad og stolt. Det er kanskje enfoldig, men jeg innbiller meg at denne prisen er en slags støtte til det jeg tror på når det gjelder helsefremmende arbeid, gladhelse om du vil. Altså få fram at helse ikke bare skal være strev og forsakelse og selvdisiplin og streng livsstil, men helse er også glede, lek, lyst, synd til og med. Hvile, gjøre ingenting, sier Fugelli til NRK.

Les også: Etterlyser gladhelse

Innsats for folkehelsen

Karl Evang-prisen er på 50.000 kroner og deles ut årlig til en person eller en organisasjon som har gjort en særlig innsats for å fremme folkehelsen. I begrunnelsen for tildelingen vises det til at Fugelli har våget å være motstrøms i samfunnsdebatten, både overfor myndighetene generelt og helsemyndighetene spesielt.

– Han skaper en intellektuell råk i debattene han deltar i, sier komiteen, som ledes av Aslak Syse, professor ved Institutt for offentlig rett.

Folkeopplyser og debattant

Komiteen viser også til at Fugelli som folkeopplyser og debattant har vært særlig opptatt av svake gruppers situasjon og synspunkter.

– Han har bidratt til å rette søkelyset mot hvordan svake gruppers verdighet blir ivaretatt i møtet med helse- og sosialtjenestene. Videre har han lagt vekt på å identifisere krefter, i og utenfor helsetjenesten, som kan true befolkningens helse og velferd, ifølge komiteen.

Per Fugelli er født i 1943 og var distriktslege i Lofoten og Finnmark i seks år. I årene 1984-1992 var han professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen. Fra 1992 har han vært professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo. (©NTB)

Les mer om helse i ABC Nyheter.