Sp kritisk til å slå sammen kommuner

Senterpartiets Liv Signe Navarsete Navarsete er kritisk til å slå sammen kommuner. Foto: Morten Holm (Scanpix) Les mer Lukk

Avstanden mellom kommunesentrene bør være avgjørende for om kommuner skal slås sammen eller ikke, mener kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp).

– Det ligger bedre til rette for å slå sammen kommuner der avstanden mellom kommunesentrene er et kvarter, enn der avstanden er flere timer i reisetid, sier hun til NRK. Tirsdag møter hun Frp-leder Siv Jensen til debatt på en konferanse om kommunesammenslåing i regi av Lokalsamfunnsforeningen.

Kommunalministeren mener det blir feil å se på antall innbyggere når det skal vurderes om kommuner skal slås sammen. Ofte er kommunene med få innbyggere store i flateinnhold.

– Det er nettopp derfor innbyggerne mener de er store nok som de er, sier Navarsete.

Les også: – Nei, kommunesammenslåing svekker ikke lokaldemokratiet

Navarsete er kritisk til å slå sammen kommuner, og hun avviser alle former for tvang.

– Jeg tror det er naivt å tro at man skal opprettholde velferdstilbudet og verdiskapningen i landet hvis vi får en storstilt kommunesammenslåing av de geografisk store kommunene med spredt bosetning, sier hun.

Tidligere i høst sa Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen at kommuner bør tvinges til å slå seg sammen. Men så lenge Sp sitter i regjeringen, kommer ikke dette til å skje, sier Navarsete.

Les hva som skjedde i Danmark: – Storkommuner ad helvede til