Stabell vurderer å anmelde PST

Stabell vurderer å anmelde PST Les mer Lukk

Arne Treholts advokat Harald Stabell vurderer å anmelde PST fordi han mener overvåkerne har lekket fra en telefonlogg som ikke er gjort tilgjengelig for Gjenopptakelseskommisjonen.

Telefonsamtalene i Treholts leilighet ble avlyttet og loggført da han ble etterforsket av daværende Politiets overvåkingstjeneste (POT) på 1980-tallet.

Mandag ble opplysninger fra loggen omtalt i VG. Her kommer det fram at det likevel kan ha vært parkett på Treholts soverom da POT skal ha vært der 22. august og fotografert hans attachékoffert med penger.

Luktet lakk

Tidligere har blant annet snekkeren som la parketten på soverommet, vært klar på at parketten først ble lagt høsten 1983. Snekkerens vitneprov har ført til spørsmål om POT jukset med bildebeviset, fordi man kan skimte parkett i det øverste høyre hjørnet på bildet. Det kan indikere at bildet ikke ble tatt under befaringen i august, men arrangert på et senere tidspunkt.

Ifølge loggen fra en samtale som skal ha funnet sted noen dager før bildet ble tatt, forteller Treholts ekskone en venninne at hun er glad for at mannen er borte, fordi det lukter lakk av parketten som nylig ble lagt på soverommet.

Kildejakt

Stabell reagerer med vantro på at opplysningene dukket opp i VG.

– Vi kan ikke forsvare oss mot informasjon vi ikke har tilgang på. Dette er et meget alvorlig brudd på taushetsplikten, og vi vurderer nå å anmelde PST. Vi må få klarhet i hvem som har lekket dette, og det kan bli en jobb for Spesialenheten, sier advokaten til Aftenposten.

Både han og forfatter av boka «Forfalskningen – politiets løgner i Treholt-saken» Geir Selvik Malthe-Sørensen, mener dessuten at opplysningene i avlyttingsloggen ikke endrer noe som helst.

Lakk-lukta kom fra parkett som var lagt i tårnrommet mener de, og underbygger dette blant annet med at parketten som senere ble lagt på soverommet var av en type som ikke trengte lakk etter at den var blitt lagt.

Viktig hendelse?

Malthe-Sørensen reagerer dessuten på at samtalen i det hele tatt ble loggført av overvåkerne. Han sier til Aftenposten at POT i stikkordsform logget det de mente var viktige hendelser, mens for eksempel samtaler som ble vurdert som uviktige kun ble merket med «ikke relevant for saken» eller lignende.

Men det var først i høstens bok «Forfalskningen» at det ble stilt spørsmål ved det såkalte parkettbeviset. Malthe-Sørensen sier til Aftenposten at det er merkelig at POT loggførte detaljer fra en samtale som dreide seg om lukten av parkett, en detalj som først har vist seg å bli relevant 27 år senere.

Ingen kommentar

Gjenopptakelseskommisjonens leder Helen Sæter sier til avisen at de ikke kommenterer enkeltheter i saken.

Informasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST sier at de «kommenterer ingenting i forbindelse med Treholt». Heller ikke påstandene om lekkasje av tidligere POT-materiale ønsker PST å kommentere, sier han.

(©NTB)