Supertyfon krevde menneskeliv på Filippinene

Et kart som viser hvordan tyfonen Megi krysser tvers over den nordligste delen av Filippinene. Foto: Cheryl Ravelo (Reuters/Scanpix) Les mer Lukk

To mennesker omkom da en kraftig tyfon rammet de nordlige delene av Filippinene mandag.

En mann ble tatt av en flomdiger elv i byen Tuguegarao i Cagayan-provinsen. En annen, beruset mann druknet da han tok seg et bad i Ilocos Sur-provinsen søndag kveld, tross de kraftige bølgene, skriver nyhetsbyrået DPA.

Tusener av mennesker ble mandag evakuert fra de nordlige delene av Filippinene før den kraftige tyfonen Megi traff land.

Meteorologene advarte om at Megi hadde utviklet seg til en supertyfon før den feide innover Cagayan på nordspissen av Filippinene. Den var ventet å fortsetter mot Kina.

Allerede før tyfonens øye var kommet inn over land, pisket den opp enorme bølger langs kysten, og nedbøren førte til jordskred flere steder.

Megi er en kategori fem supertyfon med vindstyrke på over 250 kilometer i timen. Den er allerede årets kraftigste tyfon, og den er også den kraftigste siden 90-tallet i Stillehavet og den kraftigste overhodet i verden siden orkanen Wilma i det karibiske området i 2005.

Skoler er stengt, og myndigheter har evakuert mange som bor langs Cagayan-elva som tidligere har gått over sine bredder når tyfoner har rammet.

Både i de nordlige delene av Filippinene og langs kysten av Kina ble alle fiskebåter bedt om å gå til havn, mens kystvakten fikk ordre om å hindre båter i å gå ut.

Filippinene blir hvert år rammet av et 20-tall tyfoner. I fjor mistet over 1.000 mennesker livet da øya Luzon i løpet av en uke ble rammet av to sterke tyfoner. (©NTB)