– Osama bin Laden lokalisert i Pakistan

Osama Bin Laden er observert i Afghanistan melder CNN. Foto: AP Photo/Al Jazeera Les mer Lukk

Al-Qaida-leder Osama bin Laden og hans nestsjef Ayman al-Zawahiri gjemmer seg trolig i stammeområdene nordvest i Pakistan, hevder en høytstående NATO-offiser.

Offiseren sier til CNN at de to gjemmer seg i hvert sitt hus ikke langt fra hverandre, trolig et sted mellom det fjellrike Chitral-området nær grensen til Kina og Kurram-dalen som grenser til Tora Bora-fjellene i Afghanistan.

Der drev amerikanske soldater en intens jakt på verdens mest kjente islamist etter invasjonen av Afghanistan i 2001 – uten å lykkes. Amerikanske tjenestemenn har i lang tid uttalt at de verken har sett livstegn til bin Laden eller Zawahiri på flere år.

Pakistan har gjentatte ganger benektet at terrornettverket al-Qaidas ledere har søkt beskyttelse i landet.

Ikke i huler

NATO-offiseren som er CNNs kilde, blir ikke identifisert, men beskrives av TV-stasjonen som en som har et overordnet, daglig ansvar for krigføringen i Afghanistan.

– Ingen i al-Qaida bor i huler, sier han. I stedet mener han at ledelsen for det internasjonale terrornettverket lever relativt komfortabelt, forholdene i området tatt i betraktning.

Al-Qaida-lederne blir beskyttet både av lokale stammekrigere og noen medlemmer av Pakistans hemmelige tjenester, hevder offiseren.

Området han gir en generell beskrivelse av, omfatter flere hundre kvadratkilometer i noen av Pakistans mest utilgjengelige områder.

Mulla Omar

Offiseren bekrefter også vurderingen at lederen for Taliban i Afghanistan, mulla Omar, i flere måneder den siste tiden har beveget seg mellom byene Quetta og Karachi i Pakistan.

Han vil ikke gi noen bakgrunnsopplysninger om hvordan NATO-ledelsen i Afghanistan har kommet til disse konklusjonene.

Han gir samtidig et dystrere bilde av krigens utvikling enn det som har vært vanlig. Han mener den islamistiske opprørsledelsen kan skaffe seg flere og flere væpnede tilhengere, og peker på at man internt regner med at det befinner seg mellom 0,5 og 1 million misfornøyde unge menn i alderen 15-25 år i grensestrøkene Pakistan-Afghanistan

De fleste er afghanske pasjtunere, og det samme er også 95 prosent av opprørerne som gjennomfører angrep mot regjeringsstyrker og internasjonale styrker. De fleste deltar i kamp mot betaling, ikke fordi de er fanatiske tilhengere av Talibans ideologi, hevder han. (©NTB)