Svenske politifolk i gisseldrama i Haiti

Haitiske politimenn utenfor et fengsel i Port-Au-Prince etter et fangeopprør som førte til at seks utenlandske statsborgere ble tatt som gisler. Foto: Andres Martinez Casares (EPA) Les mer Lukk

Seks svensker og en amerikaner ble tatt som gisler da de plutselig befant seg midt i et fangeopprør i et fengsel i Haiti søndag.

Svenskene var på et studiebesøk i fengselet i Port-au-Prince da opprøret startet. De ble brukt som menneskelige skjold av innsatte som styrtet mot utgangen mens det regnet med skudd rundt dem.

Først da haitisk politi og FN fikk slått ned opprøret, kunne gislene gjøre seg fri og løpe ut av fengselet, sier pressesekretær Sara Kvarnström i det svenske politiet.

Innen opprøret var slått ned og gislene fri, var minst to innsatte drept, skriver Aftonbladet.

Politifolk

Blant de seks svenskene var det fire politifolk, en kriminaltekniker og en fangevokter. Tre av dem tilhører den FN-ledede politistyrken MINUSTAH, mens tre var på besøk fra Sverige. Også en amerikansk fangevokter var med.

Svenskene fikk hjelp til å ta seg til et sikkert sted etter at de hadde kommet seg fri. Ingen av dem fikk alvorlige skader, ifølge FN-talsmann Jean-François Vezina.

En av dem fikk hagl i brystet, men ble ikke alvorlig skadd, mens de andre fikk noen skrubbsår og blåmerker.

De greide å komme i skjul for skuddene, og da politiet tok seg inn, klarte de å rømme. Hele dramaet varte i 45 minutter.

Svensk bistand

Gruppen var på besøk i Nasjonalfengselet, som er Haitis største med rundt 1.500 innsatte.

Sverige hjelper til med å bygge opp rettsvesenet i det lutfattige og jordskjelvherjede landet. Til sammen er tre eksperter fra politiet og fire fra kriminalomsorgen i Haiti.

Nestsjefen i FNs politistyrke i Haiti, som består av 2.200 politifolk, er Fredrik Bjerkeborn fra politiet i Skåne.

Også rettsvesenet ble hardt rammet av jordskjelvet tidligere i år. Flere tusen fanger rømte fra det sammenraste fengselet i Port-au-Prince. (©NTB)