– Serbias hemmelige tjenester beskyttet Mladic

Den serbiske statsadvokaten for krigsforbrytelser, Vladimir Vukcevic, sier til avisen Blic at Serbias hemmelige tjenester hindret arrestasjon av den folkemordtiltalte bosnisk-serbiske generalen Ratko Mladic. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/Scanpix. Les mer Lukk

Serbias hemmelige tjenester hindret arrestasjon av den folkemordtiltalte bosnisk-serbiske generalen Ratko Mladic, ifølge Beograd-avisen Blic.

Det er den serbiske statsadvokaten for krigsforbrytelser, Vladimir Vukcevic, som sier det til avisen søndag.

Mladic har vært tiltalt og ettersøkt av FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) siden 1995.

Den daværende sjefen for de hemmelige tjenestene ville våren 2006 formidle til Mladic at man ønsket at han skulle melde seg frivillig. Da grep daværende statsminister Vojislav Kostunica inn og motsatte seg dette.

Deretter gjennomførte de hemmelige tjenestene en aksjon mot Mladic som i virkeligheten gjorde det mulig for ham å rømme, ifølge statsadvokaten.

– Det var ren obstruksjon, sier han til Blic.

For to uker siden kom det nye, alvorlige anklager mot Kostunica fra regjeringen. Kostunica er leder for det konservative, nasjonalistiske partiet DSS som er i opposisjon.

Serbias president Boris Tadic anklaget Kostunica for indirekte å være ansvarlig for drapet på den reforminnstilte statsminister Zoran Djindjic i 2003.

Drapsmannen selv er dømt og fengslet, men det er aldri kommet fram hvem som ga ordren om at Djindjic skulle drepes.