Har tilstått terrorplaner mot Kinas ambassade i Oslo

Fra venstre advokat Kjell T. Dahl som er David Jacobsen sin forsvarer, og advokat Arild Humlen som er Mikael Davud sin forsvarer. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Les mer Lukk

Terrorsiktede Mikael Davud (39) har tilstått planer om å sprenge Kinas ambassade i Oslo. De to medsiktede i saken kjente ikke til planene, sier forsvareren hans.

Fakta om terrorsaken  

* PST vurderer å endre siktelsen mot tre terrormistenkte menn med permanent oppholdstillatelse i Norge som 8. juli 2010 ble siktet for å ha inngått forbund med tanke på å begå en eller flere terrorhandlinger på norsk jord.

* De siktede er: Mikael Davud (39), antatt hovedmann. Uigur fra Kina. Kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning og ble norsk statsborger i 2007. Kinas utenriksminister skal i august ha bedt utenriksminister Jonas Gahr Støre om å få Davud utlevert. Spørsmålet ble reist da Støre besøkte Kina i august, ifølge Dagbladet.

* David Jakobsen (31). Usbeker. Kom til Norge som asylsøker i 2002. Fikk avslag på søknaden om asyl, men ble innvilget permanent opphold gjennom familiegjenforening.

* Shawan Sadek Saeed Bujak (37). Kurder fra Irak. Kom til Norge i 1999 og er innvilget oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. Han ble pågrepet i Tyskland og senere utlevert til Norge.

* 28. september tilstår Mikael Davud planer om å ramme kinesiske interesser. PST opplyser at Bujak har tilstått at han og de andre siktede planla terrorhandlinger mot den danske avisen Jyllands-Posten.

* Ifølge PST skal de tre ha planlagt å lage en kraftig bombe basert på stoffet hydrogenperoksid.

* Politiets sikkerhetstjeneste framholder at de tre har forbindelse til al-Qaida og at saken har koblinger til USA. (©NTB)

Davud satt tirsdag ettermiddag i avhør hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etter at opplysninger fra medsiktede Shawan Sadek Saeed Bujak (37) ble kjent samme dag. Ifølge Bujak skal de siktede i terrorsaken ha planlagt et attentat mot den danske avisen Jyllands-Posten, men dette avviser Davud, ifølge advokatene som forsvarer 39-åringen.

– Davud har hatt planer om å lage en bombe og detonere den ved eller i den kinesiske ambassaden i Oslo, sier advokat Carl Konow Rieber-Mohn til NTB.

Han legger til at planene var svært langt fra å bli realisert da PST grep inn og arresterte de tre siktede 8. juli.

Han og advokat Arild Humlen deler på oppgaven som Davuds forsvarer. Rieber-Mohn satt sammen med 39-åringen i avhør tirsdag.

Fastholder siktelse

På spørsmål om PST vil bekrefte forsvarernes informasjoner om planlagte angrep mot den kinesiske ambassade, sier politiadvokat Signe Kathrine Aalling til NTB at PST ikke har behov for å gi noen slik bekreftelse.

Da det tirsdag formiddag ble kjent at siktede Bujak hadde innrømmet planer om å angripe Jyllands-Posten sa Aalling til NTB at dette hadde endret PSTs oppfatning om at siktede planla terror på norsk jord.

– Vi hadde på det tidspunkt ikke gjennomført avhøret av siktede Davud, og vi har ennå ikke rukket å vurdere innholdet i avhøret av ham. Det jeg kan si er at vi foreløpig ikke har planer om å endre siktelsen mot de tre, men at saken vil bli grundig vurdert og analysert i dagene fram mot fengslingsmøtet kommende mandag, sier Aalling til NTB tirsdag kveld.

– Løpegutter

– Davud har i avhør tilstått planer om å ramme kinesiske interesser. Til disse planene har han brukt de to andre som løpegutter, og de skal ikke ha hatt kunnskap om hans motiver, sier Humlen til NTB.

Til PST skal Davud ha oppgitt som grunn for planene at store deler av hans familie, slekt og venner skal ha blitt drept av kineserne. Han er uigur, en muslimsk minoritet i Kina som kjemper mot undertrykkelse og for fri religionsutøvelse. Davud kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning og ble norsk statsborger i 2007.

Forsvareren avviser at klientens muslimske tro eller kontakt med al-Qaida skal ha hatt noen betydning for planene.

– Han innrømmer å ha vært i utlandet for å søke opplæring, men motivet for dette har vært hans ønske om å ramme kinesiske, materielle interesser, sier Humlen.

Kina krever utlevering

I slutten av august ba kinesiske myndigheter utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) om at Mikael Davud skal utleveres til dem. Kina anerkjenner ikke hans norske statsborgerskap og skal ha vært interessert i å få ham tilbake til Kina siden han studerte på en koranskole i Pakistan før han kom til Norge i 1999.

Den kinesiske ambassadøren i Norge, Tang Guoqiang, var tirsdag kveld ikke orientert om tilståelsen. En sekretær ved ambassaden opplyser til NTB at det derfor heller ikke kan gis noen kommentar angående opplysningene om at noen ville sprenge ambassaden.

– Overraskende fra Bujak

Shawan Sadek Saeed Bujaks forsvarer, advokat Brynjar Meling, var tirsdag kveld overrasket over Davuds brå tilståelse.

– Disse opplysningene er helt ukjente for Bujak og for meg. Jeg vet ikke hvordan det vil påvirke saken videre, sier Meling.

Hvorfor medsiktede Bujak før helgen tilsto planer om å ramme den danske avisa Jyllands-Posten, forstår ikke Davuds forsvarere stort av. Ifølge deres egen klient skal det aldri ha vært noen plan.

– Fra min synsvinkel er Bujaks versjon ganske overraskende, men det min klient forklarer stemmer ganske godt med situasjonen generelt, sier Rieber-Mohn.

Opplysningene fra Davud stemmer også godt overens med at Bujak og den tredje siktede, David Jakobsen (37), aldri har truffet hverandre, mener advokaten. Han er nå spent på hva PST vil gjøre med siktelsene mot de tre i saken. (©NTB)