Tilstår å ha planlagt terrorhandlinger

Terrorsiktede Shawan Sadek Saeed Bujak ankommer Gardermoen fra Frankfurt. FOTO: TROND SOLBERG/VG Les mer Lukk

Den 37 år gamle terrorsiktede Shawan Sadek Saeed Bujak tilstår at han har planlagt terrorhandlinger. Målet skal ha vært den danske avisen Jyllands-Posten.


– Jeg kan bekrefte at en av de siktede i terrorsaken har tilstått planlegging av terror, sier kommunikasjonssjef Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til VG Nett.

Kurdiske Bujak ble pågrepet i Tyskland i begynnelsen av juli etter at PST slo til mot det de mener var en terrorcelle i Norge. Mannen har sittet varetektsfengslet siden han ble utlevert til Norge. 37-åringen kom til landet i 1999 og er innvilget oppholdstillatelse på humanitært grunnlag.

Les også: PET bekrefter terrortrussel mot Jyllands-Posten

Ved siden av Bujak ble ytterligere to personer med permanent oppholdstillatelse i Norge varetektsfengslet 8. juli, én av dem den antatte hovedmannen Mikael Davud (39). PST mener de tre planla å lage en kraftig bombe basert på stoffet hydrogenperoksid. Ifølge PST har alle de tre forbindelser til al-Qaida.

Jyllands-Posten

De er alle siktet for å ha inngått forbund med tanke på å begå terrorhandlinger på norsk jord. PST opplyser nå at målet skal ha vært å sprenge den danske avisen Jyllands-Posten.

– Ja, ut fra hva han har forklart, tyder det på at avisen var målet deres, sier Hugubakken.

Etter at Jyllands-Posten trykket de omstridte Muhammed-tegningene i 2005, har det vært avdekket flere antatte planer om terrorangrep mot den danske avisen.

Ifølge advokat Brynjar Meling som sammen med Arvid Sjødin forsvarer Bujak, har 37-åringen vært i avhør hvor han har forklart seg om sin rolle og sin befatning med saken.

– Jeg vil ikke prosedere straffskyld i mediene, men det jeg kan si er at han ikke kjenner seg igjen i påstandene om at han har vært en del av en terrorcelle. Han har heller ikke kjent til noen al-Qaida-tilknytning, sier Meling til VG Nett.

Kun planlegging

Meling understreker at det kun er snakk om handlinger som ligger på planleggingsstadiet.

– Jeg vil ikke gå i detaljer, men det er viktig å få fram at dette er handlinger som ligger på planleggingsstadiet. Jeg mener det aldri har vært konkret og nærliggende fare for liv og helse i denne saken, sier Meling.

Den antatte hovedmannen i terrorsaken er 39 år gamle Mikael Davud, en uigur fra Kina som kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning. Davud ble norsk statsborger i 2007. Den tredje siktede er usbekiske David Jakobsen (31) som kom til Norge som asylsøker i 2002. Han ble innvilget permanent opphold gjennom familiegjenforening. (©NTB)

Les også: PST anklager forsvarere for lekkasjer

Myker opp restriksjonene for terrorsiktet