Tiltalt for overlagt drap

Tolv amerikanske soldater som er tiltalt for forbrytelser begått under tjeneste i Afghanistan, stilles for en militær domstol i USA. Tre australske soldater kommer til å bli tiltalt for blant annet drap. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Den første av tolv amerikanske soldater som er tiltalt for forbrytelser begått under tjeneste i Afghanistan, stilles for en militær domstol i USA mandag.

Soldatene anklages for både å ha drept sivile og for å ha beholdt kroppsdeler som krigstrofeer.

Les også: – Sprayet dødninghoder på afghanske hus

Den militære domstolen skal avgjøre om soldatene skal stilles for krigsrett.

Tiltalt for overlagt drap

Den første som stilles for retten, er en 22-åring fra Alaska. Han er tiltalt for overlagt drap på tre sivile afghanere, for å ha angrepet en soldatkollega og for å ha fotografert og vært i besittelse av bilder av drepte mennesker.

Fotografiene er ennå ikke offentliggjort, opplyser en talskvinne for det amerikanske militæret. De kan vise seg å bli de verste avsløringene om amerikanske soldaters overgrep i utlandet siden bildene av nakne irakiske fanger som ble mishandlet av soldater i Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad.

Les også: Undersøker om norske soldater har drept unødig

Brigaden som soldatene tilhørte, kom til Kandahar for ett år siden. Drapene skal ha skjedd mellom januar og mars, ifølge påtalemyndigheten.

Australske soldater for retten

Tre australske soldater kommer til å bli tiltalt for blant annet drap etter at de deltok i et raid i Afghanistan der fem barn ble drept.

Les også: Soldater: – Å være i kamp er bedre enn sex

Det opplyste sjefen for landets militære påtalemyndighet mandag. Soldatene kommer til å bli tiltalt for ulike lovbrudd, deriblant drap, farlig atferd og for ikke å ha fulgt ordre.

Barna ble drept i februar i fjor under en operasjon i provinsen Uruzgan der de australske styrkene trodde at en Taliban-leder holdt seg skjult.

Også en mistenkt opprører ble drept, i tillegg til at fire personer ble såret. (©NTB)