FN ber Asia presse juntaen før valget i Burma

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber asiatiske land om å innta en tøffere tone overfor Burma i forkant av valget i november. Her taler han til FNs hovedforsamling i New York tidligere i uken. REUTERS / Mike Segar / SCANPIX. Les mer Lukk

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har advart asiatiske land om at deres troverdighet kan bli svekket hvis de ikke kjører en hardere linje mot Burma før valget i november.

I forkant av et møte om Burma på sidelinjen av FNs hovedforsamling i New York ba Ban militærregimets asiatiske naboer om å innta en tøffere tone i forholdet til Burmas regjering.

Menneskerettighetssituasjonen og forberedelser til valget 7. november står på agendaen for møtet mandag. Storbritannia, USA og Canada er blant landene som har advart om at valget vil skje i «undertrykte former».

Overfor ti ledere i den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN understreket Ban det felles behovet for stabilitet og utvikling i Burma.

– Vi er enige om det kritiske behovet for en demokratisk overgang og nasjonal forsoning, og for å sikre frie, rettferdige og valg som inkluderer alle, sa generalsekretæren.

Han la til at om ikke kravene blir oppfylt, vil troverdigheten til nabolandene kunne bli svekket. (©NTB)