– Japan løslater kinesisk fiskebåtkaptein

Japan vil løslate den kinesiske fiskebåtkapteinen som står sentralt i det opphetede ordskiftet mellom Tokyo og Beijing.

Meldingen om løslatelsen fredag kommer mindre enn et døgn etter at USAs utenriksminister Hillary Clinton ba Japans utenriksminister Seiji Maehara om å komme fram til en forhandlet løsning i striden om pågripelsen.

Kapteinen, Zhan Qixiong, ble arrestert for to uker siden, da fisketråleren hans kolliderte med to japanske kystvaktfartøy.

Japan mener kapteinen traff kystvaktbåtene med vilje, og saken har blitt enda mer betent av at hendelsen skjedde i Øst-Kinahavet, nær noen omstridte øyer Kina og Japan krangler om.

Sendes tilbake til Kina

Den kinesiske kapteinen skal sendes tilbake til Kina, meldte japanske medier fredag.

– Vi har besluttet at å holde ham pågrepet, ikke er verdt det når man tenker på effekten saken har på offentligheten og det fremtidige forholdet mellom Japan og Kina, opplyste påtalemakten til Nippon TV.

Ifølge kringkasteren NHK vil det ta «noe tid» før Zhan Qixiong kan sendes hjem grunnet «formaliteter».

Pågripelsen av kapteinen har ført til en kraftig krangel mellom Kina og Japan, og flere medier melder at dette er den alvorligste konflikten mellom de to landene på flere år.

Fire japanere pågrepet

Torsdag tok striden mellom Kina og Japan en ny vending da kinesisk politi startet etterforskning av fire japanere som beskyldes for å ha spionert på kinesiske militæranlegg.

De fire, som er pågrepet, skal ulovlig ha filmet kinesiske forsvarsmål, ifølge det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Arbeidsgiveren til de fire japanerne, entreprenørfirmaet Fujita, sier de ikke har hatt kontakt med verken de fire japanerne eller en kineser som også er ansatt i firmaet.

Krangel i FN

Det opphetede forholdet mellom de to landene har også preget ordskiftet under FNs hovedforsamling i New York.

Torsdag advarte Kinas statsminister Wen Jiabao mot brudd på Kinas suverenitet, nasjonale enhet og territoriale integritet.

Tidligere denne uken har statsministeren truet med «ytterligere tiltak» dersom fiskebåtkapteinen ikke ble løslatt umiddelbart.

Samtidig sa en japansk regjeringstalsmann at begge parter bør unngå «trangsynthet og ekstrem nasjonalisme».

Fredag morgen hadde Beijing ennå ikke kommentert opplysningen fra Tokyo om at fiskebåtkapteinen skal løslates.