Henrettet tross sterke protester i USA

Your browser doesn't support HTML5 video.

- Hun så redd ut
41 år gamle Teresa Lewis ble natt til fredag norsk tid henrettet med giftsprøyte i USA. Lewis er den første kvinnen på nesten 100 år som henrettes i delstaten Virginia.

For aktivister imot dødsstraff hadde Lewis blitt et symbol på hvorfor praksisen med dødsstraff i USA bør avskaffes.

Se også: Hun så redd ut

– Uforståelig, sa generalsekretær i Amnesty Norge, Jon Peder Egenes, til NRK, før henrettelsen fant sted.

– Henrettelsen føyer seg inn i rekken av tilfeller i USA der det er vanskelig å forstå hvorfor akkurat disse personene blir valgt ut til å få dødsstraff, sier Egenes, som beskriver systemet som «relativt vilkårlig».

Les også: Henretter første kvinne på hundre år

Lewis ble henrettet med giftsprøyte og ble erklært død klokken 03.37 norsk tid. Utenfor fengselet hadde en gruppe på 30 aktivister samlet seg til bønn for kvinnen.

Selv om hun hadde en intelligenskvotient på 70, ble hun stilt for retten og dømt for å ha betalt to menn for å drepe mannen og stesønnen for å få utbetalt livsforsikringen deres.

– Rettsmyndighetene påstår at hun har vært hjernen bak det hele, og gir dødsstraff til henne mens de to mennene fikk livsvarig fengsel, ifølge Egenes i Amnesty.

– Hvorfor hun får dødsstraff er uforståelig, mener Egenes.

Saken var oppe for USAs høyesterett tidligere denne uken, men begjæringen om å få henrettelsen utsatt ble avvist tirsdag. Også guvernør i Virginia, Bob McDonnell, hadde sagt at han ikke kom til å gripe inn.

Siden dødsstraff ble gjeninnført i USA i 1976, har nå tolv av de 1.215 som er henrettet, vært kvinner. (©NTB)