– Du har sveket Norge

Fredrik Skavlan, Arne Treholt og Anne Holt under opptaket til Skavlans talkshow i SvT i Stockholm torsdag. (Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX) Les mer Lukk

Treholt var torsdag i opptak av underholdningsprogrammet Skavlan hos Sveriges Television i Stockholm. Som siste gjest i programmet ble han brakt inn i studioet. Sammen med ham i panelet satt blant andre forfatter og tidligere justisminister Anne Holt.

Les også: Treholt-avgjørelse fredag
Les også: - Løgn, sier etteforskningsleder
Les også: Stortinget gransker Treholt-overvåking

Etter at Treholt hadde bedyret sin uskyld overfor Fredrik Skavlan, ga Holt klar beskjed om at hun fortsatt mener dommen fra 1985 er riktig. Men hun betegnet det som bekymringsfullt at beviser i saken kan være forfalsket.

– Arne Treholt, du har sveket Norge. Men dersom dette er riktig, så har Norge også sveket deg. Og det er i så fall helt utilbørlig, sa forfatteren.

Fredag kunngjør Gjenopptakelseskommisjonen sin beslutning. Treholt sa til NTB etter innspillingen at han vegrer seg for å ha for høye forhåpninger om gjenopptakelse.

– Jeg er spent, men vet ellers ikke riktig hva slags forventninger jeg har. Håpet er å til slutt kunne bli renvasket fra spionasjedommen, sier han.

Reiser til Oslo

Etter programmet bekreftet Treholt overfor NTB at han vil være i Oslo når Gjenopptakelseskommisjonen kunngjør sin beslutning fredag. Han er tilbakeholden med å si noe om hva han tror kommisjonen vil bestemme seg for, men er optimistisk med tanke på de nye opplysningene om pengebeviset i saken.

Det han derimot er klar på, er at han fortsatt ikke har tillit til riksadvokat Tor-Aksel Busch og hans habilitet til behandling av saken.

– Jeg mener at verken Lasse Qvigstad eller Tor-Aksel Busch kan behandle dette på nytt. Ikke fordi de har vært aktorer i saken, men fordi de behandlet pengebeviset allerede i 1985, sier Treholt.

– Etter mitt skjønn behandlet de pengebeviset på en måte som ikke bare etterlater tvil hos meg, men som gjør at jeg mener de ikke kan behandle dette, sier Treholt.

– Slitsom prosess

Torsdag ga sentrale POT-navn intervjuer hvor de benektet at pengebeviset er falskt. Etterforskningssjef Leif Karsten Hansen (72) innrømmer overfor VG at han hentet dollarsedler i banken, men hevder de skulle brukes i rekonstruksjonen av ransakingen.

– Det var jeg som åpnet kofferten, fant pengene og telte dem. Det ble aldri laget noen falske beviser, og vi ble heller ikke bedt om det, sa han til TV 2.

Tidligere sjef for Politiets overvåkingstjeneste, Jostein Erstad (88) sier til NRK at juks aldri har vært i hans tanker.

Dumme ting

Treholt selv har tidligere erkjent at han gjort «dumme ting» og har tatt «ukloke valg». Han har aldri nektet for at han hadde omgang med russerne og drev konsulentvirksomhet knyttet til Irak, men han fastholder at han aldri brøt den dagjeldende spionloven. Det er dette han vil bli renvasket for.

– Var noen av disse «dumme tingene» straffbare?

– Det vil en eventuell ny rettsrunde kunne vise. Men jeg har altså helt fra første stund vært klar på at jeg ikke er skyldig i noe spionasje, sier Treholt. Han legger til at det har vært en slitsom prosess, men at han samtidig er glad for at opplysningene har kommet fram.

Hele kommisjonen trer sammen

Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker meddeler om den vil ta Treholt-saken opp til ny behandling fredag klokken 15.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch sendte tirsdag en anmodning til kommisjonen om å undersøke nærmere påstanden om at det såkalte pengebeviset i Treholt-saken er falskt. Riksadvokaten ba ikke om en gjenopptakelse av straffesaken mot Arne Treholt, men om at kommisjonen gjenåpner sin tidligere sak fra 2008 og tar de nye opplysningene om pengebeviset med i betraktningen. (©NTB)