KrF på sperregrensa, Ap og Frp fram

Kristelig Folkeparti faller ned til nivå på sperregrensa med en oppslutning på 4 prosent i Vårt Lands meningsmåling for september.

KrF ville blitt Stortingets minste parti med en gruppe på sju representanter, dersom Norstat-målingen hadde vært valg.

Fallet på 1 prosentpoeng fra forrige måned er det andre på rad. Med en oppslutning på 4,0 prosent ligger KrF 1,5 prosentpoeng under katastroferesultatet i stortingsvalget for et år siden.

Ifølge Vårt Lands kommentator Per Anders Hoel gir bakgrunnstallene lite grunn til håp for det hardt prøvede KrF. Lojaliteten blant velgerne som er igjen, er lav, og det finnes knapt velgere av andre partier som har KrF som et alternativ.

Ap fram igjen

Vinnerne i denne målingen er Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, mens SV og Høyre avgir stemmer.

Ap går fram 2,2 prosentpoeng til 27,7 prosent og er igjen landets største parti. Fremgangen kommer etter usedvanlig lav oppslutning i forrige måling, og dette føyer seg inn i en tendens fra flere andre målinger i det siste.

For de rødgrønne samlet sett oppveies fremgangen for statsministerens parti ved at regjeringspartner SV mister 2,2 prosentpoeng. SV får nå 4,9 prosent oppslutning, noe som ville gitt en stortingsgruppe på bare åtte representanter.

Blå-blått flertall

På motsatt side av midtstreken vokser Fremskrittspartiet med 2,1 prosentpoeng, mens Høyre daler med 2,3 prosentpoeng. Høyre er likevel fremdeles størst av de to, med en oppslutning på 25,8 prosent, mot Frps 24,9 prosent.

De to store høyrepartiene ville fått henholdsvis 44 og 43 representanter dersom målingen var valg, noe som ville gitt stortingsflertall ved et eventuelt samarbeid dem imellom.

For de øvrige partiene er det små endringer. Senterpartiets velgere later til å være upåvirket av støy rundt partistøtte og armbånd, og partiet øker med 0,4 prosentpoeng til 5,3 prosent. Venstre går også fram og får 5,4 prosent oppslutning etter en vekst på 0,7 prosentpoeng fra forrige måling.

Rødt måles til 0,9 prosent (-0,2) mens kategorien Andre måles til 1,1 prosent (-0,4). (©NTB)